Balaton

2024.08.02. 08:54

Megpörgette a turizmust Somogyban a Balaton Sound

Háromszorosára ugrott a vendég és a vendégéjszakaszám a Balaton Sound hatására, közölte szerkesztőségünkkel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteki közleményében. Mint írták a nyári fesztiválok eddig látogatók ezreit vonzották, s fellendítették a helyi gazdaságot is.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

A 2024-es fesztiválszezont július 3-6. között a Balaton Sound nyitotta, amelynek idén is Zamárdi adott otthont. Az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján ez idő alatt a település szálláshelyein több mint 12 ezer vendég 22 ezer éjszakát töltött el. Ezzel a vendégszám három és félszeresére, a vendégéjszakáké pedig közel háromszorosára nőtt a rendezvényt megelőző hét azonos időszakához képest.

Jelentősen hozzájárultak a fesztiválok a települési szálláshelyek bevételnövekedéséhez is. A Balaton Sound alatt több mint négyszeresére nőtt a szálláshelyek bevétele Zamárdiban a fesztivált megelőző hét azonos időszakához viszonyítva. S hasonlót tapasztaltak az északi parti eseményen is. A fesztiváloknak köszönhetően sok esetben változik a vendégek korcsoportos megoszlása is, olvasható az MTÜ közleményében. 

Zamárdiban a Balaton Sound alatt a 18 éven aluliak arányában 23, a 35 éven felüliek arányában 34 százalékpontos csökkenés mutatkozott, míg a 19-24 év közöttiek aránya 27, a 25-34 év közöttiek aránya pedig 29 százalékponttal haladta meg az egy héttel korábbit. Szintén nőtt az EFOTT hatására a Velencei-tó körüli települések szállóvendégei között a 19-24, illetve a 25-34 éves korosztály aránya, 8, illetve 6 százalékponttal.

A szálláshelytípusok közül a fesztiválok helyszínein a legnépszerűbbek a szállodák, a magán- és egyéb szálláshelyek, valamint a kempingek voltak. Zamárdiban a vendégéjszakák több mint 50 százalékát kempingekben regisztrálták, vagyis 20 százalékkal többen szálltak meg itt, mint június 26. és 29. között. Míg a vendégek közel 40 százaléka inkább a magán- és egyéb szálláshelyeket preferálta. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában