A magyar légierő hőseire emlékezve három Gripen szeli át az eget

2024.08.06. 08:39

Puma vadászrepülő század: Emlékezetes tisztelgő repülésre készülnek a 80. évfordulón

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár három Gripen gépe tiszteleg a Puma vadászrepülő század előtt augusztus 7-én, a gyásznappal egybekötött 80. évfordulón.

Hajdú Marianna

Fotó: MW

Szerdán délelőtt 10:00 és 11:00 óra között az égbolton különleges látványra lehetünk figyelmesek: három Gripen vadászgép szeli át a horizontot, tisztelegve a Puma vadászrepülő század hősei előtt. Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár szervezi ezt a megemlékezést, hogy a gyásznappal egybekötött 80. évfordulón méltó módon emlékezzünk meg a magyar légierő egyik legkiemelkedőbb alakulatról.

A tisztelgő repülés útvonala Kereki – Balaton – Balatonalmádi – Veszprém – Káld – Kenyeri – Fertőszentmiklós – Sopron településeket érinti, ahol az emberek a földről csodálhatják a repülőgépek impozáns formációját. Az érintett településeken a szokottnál nagyobb zajra lehet számítani, de a látvány minden bizonnyal kárpótolni fogja a lakosokat.

A Puma vadászrepülő század 1938-ban alakult, és gyorsan az egyik legelitebb egységgé vált a Magyar Királyi Honvéd Légierő kötelékében. A század repülői, köztük a híres Messerschmitt Bf 109-esek, számos bevetésen vettek részt a II. világháborúban, védve a magyar légteret a szövetséges légierő támadásai ellen. A század pilótái közül kiemelkedik Szentgyörgyi Dezső, aki több légigyőzelmet aratott, valamint Molnár László, aki szintén számos sikert ért el. Ezek a bátor pilóták nemcsak a légi harcokban mutatták meg kivételes képességeiket, hanem az egység hírnevét is öregbítették.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában