Felújítás

2024.08.23. 11:25

Régi fényében pompázhat a búcsújárók imahelye

Az utolsó nyári hónapban megkezdődött a szebb napokat megélt búcsújáróhely, a bárdudvarnoki Porciunkula-kápolna felújítása. A felújítást nagyrészt felajánlásokból végzik.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Már renoválják az új tetőszerkezetet azon a kápolnán, amelyet 102 éve Goszthony Mária építtetett és díszített saját készítésű falfestményeivel. 
– A freskók miatt fontos cél volt, hogy meggátoljuk az épület vizesedését, ezért készült el alulról a szigetelés. Egy dréncső került az alaphoz, de a tetőszerkezetet is lebontottuk – mondta Kovácsné Vladár Bernadett, az ingatlan tulajdonosa. A Bárdibükk kincse névre keresztelt kápolnát Bernadett szívügyének tekinti. 

Fotó: TIBOR KOVACS


A tetőszerkezetet az idők során többször átépítették, toldották, a harangláb mellett folyamatosan beázott, ezért az esővíz teljesen tönkretette a faanyagot. A tölgyfagerendákat már visszaépítették és a szalufák is a helyükön vannak. – Az eredeti cserépről nincs dokumentum, de az a döntés született, hogy ha már Goszthony Máriának Itália volt a szerelme, onnan hozassunk kerámiacserepet, tette hozzá Kovácsné Vladár Bernadett. A benti freskók felújítását Szűcs Gergely festő-res­taurátor vállalta. 
Bekes József kaposvári gyűjtő egy ritka Porciunkula-kápolna leírását tartalmazó füzetben mutatta meg Kovácsné Vladár Bernadettnek, miként néztek ki egykoron a freskók. – Ez a nyomtatott változata annak a könyvnek, amelyet Goszthony Mária kézzel írt, és egy verses története a kápolnának, magyarázta. 
A bárudvarnoki festőművészt különösen tisztelő gyűjtő egy rózsafüzért ajándékozott a kápolna felújításán fáradozó Kovácsné Vladár Bernadettnek Goszthony Mária születésének napja alkalmából. A művész 131 éve augusztus 23-án látta meg a napvilágot, 96 évesen Mezőcsokonyán hunyt el. Az általa megálmodott kápolna belső felújítását pályázati forrásból oldanák meg, s a 2025-ös Porciunkula-ünnepre tervezik az újraszentelését. 
Fotók: K. T.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában