Táncfesztivál

2024.08.15. 17:30

Somogy táncaival a közönséget, a dallamokkal a kolumbiai zeneszerzőt varázsolták el

Lengyelországba is elvitte a magyar kultúrát a Somogy Táncegyüttes. A kaposvári fiatalok egy héttel ezelőtt jártak Strzegom-ban a 32. nemzetközi táncfesztiválon, ahol kenyai, kolumbiai és helyi tánccsoportok is bemutatkoztak. A somogyosok meghívás alapján jutottak el a Lengyelország dél-nyugati részén fekvő városba.

Marosi Gábor

Lengyelországba is elvitte a magyar kultúrát a Somogy Táncegyüttes

Fotó: Somogy Táncegyüttes

A Kárpát-medence több tájegységének táncát is bemutatták a kaposváriak Strzegom-ban. A táncosok somogyi, rábaközi, mezőségi, kalotaszegi, vajdaszentiványi, eleki, méhkeréki és őrkői koreográfiákkal is színpadra álltak. Az augusztus 7-e és 11-e között megszervezett fesztiválon a házigazdák mellett öt nemzet táncosai álltak színpadra. Magyarországot egyedül a Somogy Táncegyüttes képviselte.

Strzegom-ban járt a Somogy Táncegyüttes
Strzegom-ban járt a Somogy Táncegyüttes Fotó: Somogy Táncegyüttes

– A nagyon rangos nemzetközi fesztiválon csak olyan együttesek vehettek részt, akikről van valamiféle szakmai vélemény, vagy bármilyen ajánlás – mondta Csikvár Gábor a Somogy Táncegyüttes művészeti titkára, menedzsere. – A fesztivál célja az volt, hogy a nemzetek megismerjék egymás kultúráját és hogy épüljön a közösség. Nagyon fontos mérföldkövek ezek a nemzetközi fesztiválok, mert a táncosok betekintést nyernek más népek kultúrájába. Látják egymás szakmai munkáját, hogyan készülnek fel és próbálnak, hogyan állnak színpadra és viselkednek előadás közben. Nagyon sokat lehet tanulni ezekből, és összehasonlítani a saját munkánkkal – tette hozzá a művészeti titkár.

Somogy táncait is bemutatták

Csikvár Gábor arról is beszélt, amellett, hogy több ezer ember előtt álltak színpadra, esténként zenés, táncos eseményeket szerveztek és a nemzetek közösen tanulták egymás táncait. – Többnyire mi körtáncokat tanítottunk, a résztvevők megismerhették a somogyi ugróst, lassú dudálást és a csárdást, valamint a moldvai táncokat – mondta. –  A kolumbiai zenészekkel nagyon bensőséges hangulatot tudtunk kialakítani. Egyiküket azt mondta, hogy már régóta nem tudott zenét szerezni, de a magyar zene hatására megjött az ihlet, és ott a fesztiválon szerezett egy dalt – tette hozzá Csikvár Gábor. A Somogy Táncegyüttes 25 évvel ezelőtt Merczel István vezetésével már járt Strzegom-ban. Most Turi Endre koreográfus irányította a csapatot.

Fotó: Somogy Táncegyüttes

Megismerték egymást

Kalangya Cintia a Somogy Táncegyüttes táncosa rutinosan vett részt a nemzetközi eseményen. Kilenc éve tagja a felnőtt együttesnek, azóta járt már Dániában, Franciaországban, Görögországban, és egy másik lengyel fesztiválon is részt vett. Érdeklődésünkre elmondta, úgy éreztek minden nemzet szerette a magyarokat, és sikerrel helytálltak. – A sok fellépés és a próba mellett azért kiélveztük a fesztivált – mondta. –  Sikerült összebarátkozni más nemzetek táncosival, rengeteget tanultunk egymás kultúrájáról. A kenyai és a kolumbiai csapattal volt a legszorosabb a kapcsolatunk. Nagyon barátságos mindkét nemzet. Az első pár napban még a szerbekkel is haverkodtunk, de ők elkülönültek és külön szórakoztak – tette hozzá Kalangya Cintia
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában