A Balaton Fejlesztési Tanács pályázatának több nyertese is van

2024.08.26. 17:25

Szolgálati lakások épülnek Somogyban: négy vármegyei település is nyert

Somogy vármegyében négy település is komoly anyagi támogatást kapott a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán. Több balatoni település mellett Marcali, Fonyód, Balatonkeresztúr és Balatonszárszó is sikeresen pályázott szolgálati lakás építésére.

Hajdú Marianna

A szolgálati lakások kivitelezése során korszerű megoldásokat is alkalmaznak majd

Forrás: pixabay

A Balaton Fejlesztési Tanács 2024-es pályázata új lendületet adott a Balaton Kiemelt Térség településeinek, hogy végre megoldást találjanak a közszolgáltatásokban dolgozók lakhatási problémáira. A program célja, hogy a régióban lévő önkormányzatok támogatást kapjanak új szolgálati lakások építésére vagy meglévő ingatlanok felújítására, így biztosítva a szükséges munkaerő helyben maradását. A tanács pályázatán első körben tíz település nyert támogatást, köztük olyan jelentős helyszínek, mint Köveskál, Szigliget, Badacsonytomaj, Zalaszántó, Keszthely és Balatonfüred. De az igazán nagy siker Somogy vármegyében sem maradt el: Marcali, Fonyód, Balatonkeresztúr és Balatonszárszó is a nyertesek között van.

Szolgálati lakások építése
Több szolgálati lakás építése kezdődik meg hamarosan a Somogy vármegyei településeken 
Forrás: Pixabay

Szolgálati lakás a Liget utcában

Marcaliban a pályázati támogatás révén megindulhat egy nagyszabású projekt a Liget utcában, ahol modern, energiatakarékos társasház épül szolgálati lakás céljára. Sütő László, Marcali polgármestere szerint ezek a lakások kulcsfontosságúak a város jövője szempontjából. A két–két és fél szobás lakásokat a nemrégiben megvásárolt “foghíjtelekre” tervezik megépíteni. A projekt teljes költségvetése 830 millió forint, amelyhez 500 millió forint támogatást nyert a város. A város vezetője azt is elárulta, hogy a lakásokat elsősorban a városi önkormányzat intézményeiben dolgozóknak szánják, de olyan szakembereknek is, akik letelepedése fontos a városnak, mint például orvosok és mérnökök.

A Liget utcai projekt nemcsak új otthonokat, hanem egy stabilabb jövőt is biztosít Marcalinak, hiszen a közszolgáltatásokban dolgozók helyben tartása nélkülözhetetlen a város számára.

Fonyódon három helyszínen indul a munka

Fonyód szintén jelentős fejlesztések előtt áll, hiszen a pályázati siker lehetővé teszi, hogy akár három különböző helyszínen több szolgálati lakás is létesüljön. Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere és leendő polgármestere úgy nyilatkozott a tervekről, hogy amikor kiírták a pályázatot, azonnal tudták, hogy is indulniuk kell, hiszen nagy szükség van szolgálati lakásra a városban. Az első helyszín a volt okmányiroda, ahol hat lakást terveznek kialakítani. A második helyszín a volt városi könyvtár épülete, ahol nyolc-kilenc lakást terveznek létrehozni, míg a harmadik helyszínen, a vásártéren, teljesen új társasházat építenének a tervek szerint. 

A projektben összesen 22 új szolgálati lakást terveznek, amelyek a városban dolgozó pedagógusok, rendőrök és fiatal szakemberek számára nyújtanak majd a jövőben biztonságos lakhatást.

Balatonkeresztúr: Korszerű lakások a közszolgáltatások dolgozóinak

Balatonkeresztúr is jelentős nyertes, ahol egy teljesen új, könnyűszerkezetes, energiatakarékos épület létrehozását tervezik. A projekt négy szolgálati lakást foglal majd magába, amelyek elsősorban az önkormányzat dolgozóinak, szociális gondozóknak és településüzemeltetési fizikai munkásoknak biztosítanak lakhatást. A modern technológiával készült épület alacsony fenntartási költségeket kínál, így hosszú távon biztosítva a lakók számára kedvező életkörülményeket.

Balatonszárszó: Új lakás a háziorvosnak

Szárszó is komoly előrelépést tervez a szolgálati lakás építésében, miután sikeresen pályáztak a Balaton Fejlesztési Tanácsnál. A helyi háziorvos utódja számára épülő 70 m²-es lakás nemcsak modern és energiatakarékos lesz, hanem kulcsszerepet játszik majd abban is, hogy a település hosszú távon biztosítani tudja az egészségügyi ellátást. Az épület napelemekkel és hőszivattyús rendszerrel tervezik felszerelni, ami garantálja az alacsony fenntartási költségeket.

A Balaton Fejlesztési Tanács pályázata még nem zárult le, továbbra is nyitott azok számára, akik szolgálati lakásokat szeretnének létrehozni. A második és végső beadási határidő 2024. november 29-én jár le, így még van idő a pályázatok benyújtására. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában