Mire jó a Chat GPT?

2 órája

Az MI rárúgta az ajtót a világra, megemelte a lécet a mesterséges intelligencia

Az MI rárúgta az ajtót a világra – hangzott el a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál működő Europe Direct Iroda pénteki rendezvényén, ahol gyakorlatias képzés igyekeztek adni a vállalkozásoknak, hogyan tudják hasznosítani a saját életükben a mesterséges intelligenciát.

Kovács Gábor László

Fotó: MW

Többféle megoldást mutatott Szabó Gábor kommunikációs tréner és tanácsadó, hogyan lehet hadra fogni az MI-t a saját munkánkhoz. 
– Az érdeklődés hatalmas, hiszen a csapból is az MI folyik – mondta az előadó. – Az emberek többségét megmozgatta a téma, főként miután olyan információk jönnek, hogy aki kimarad az lemarad, a mesterséges intelligencia elveszi sokak munkáját, vagyis itt lesz a világvége, és az emberek nem szeretnének világvégét érthető módon. Ehelyett tudni szeretnék, mi ez az egész, és hogyan építhetnék be a saját életükbe. Biztos, hogy idővel beépül majd úgy, ahogy a Google keresés vagy az okostelefonok használata.     

Szabó Gábor szerint megemelte a lécet a mesterséges intelligencia
         Szabó Gábor szerint megemelte a lécet a mesterséges intelligencia Fotó: MW

Az MI emeli a lécet a vállalkozások előtt, mert úgy változtatja meg a piacot, hogy ami most sok esetben humán feladatnak számít az jövőben nem lesz az. 
– Mára elvesztett az a képességünk, hogy fejben összeadjuk, összeszorozzuk a többjegyű számokat, ugyanúgy egy csomó mostani képességünk is idejétmúlttá válik, mert sok feladatot átvesz az MI – folytatta a kommunikációs tanácsadó. – Ez rossz hír azoknak, akik nem tudnak váltani, ők bajban lesznek, de akik képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, azoknak több ideje és kapacitása jut majd a minőségi, kreatív munkára, így az ők lesznek a nyertesei a változásnak.   

A hallgatóságnak azt az elvet igyekezett átadni a képzésen, hogy a Chat GPT-re és társaira érdemes úgy tekinteni, mint szuper képességű szakértőre, ami megérkezett az életünkbe, és mindent tud, amit az emberiség, viszont semmit nem tud rólunk. Ezért amikor konkrét segítséget kérünk, azt kell szem előtt tartani, hogy adjunk neki elég információt magunkról, a helyzetünkről, a problémáinkról. Sokan azért ábrándulnak ki az MI-ből, mert feltesznek egy egyszerű kérdést, és hülye választ kapnak rá, de lehetséges, hogy azért, mert a kérdező nem adott elég infót magáról. Hozzátette: a felhasználók ilyenkor egy chat ablak segítségével kommunikálnak valamilyen MI modellel, ezért arra biztat mindenkit, ne féljenek tőle, próbálkozzanak, ismerkedjenek. A Youtube-on és az interneten rengeteg anyag található, ami segít elmélyedni a témában, de ha gyakorlunk annál jobb nincsen, állította.  

Bizonytalan, hogy mikor jön el az MI ideje  

Régi igazság, hogy nehéz jósolni, főleg ha a jövőről van szó, tréfált Szabó Gábor, amikor arról kérdezték, hogy jön el az MI teljes uralomváltása. Szakértők arról beszélnek, hogy ez pár éven belül lezajlik, és lehet hogy igazuk lesz, ugyanakkor fontos látni, hogy 2019-ben, amikor az MI megérkezett, felkapta a média és az ipar, akkor „kissé túl lett tolva a téma”, és ez a buborék le fog ereszteni kicsit, felelte. Tehát elképzelhető, hogy az átalakulás lassabb lesz, mint ahogy sokan gondolják, töprengett el rajta.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában