Új utakon

2024.09.24. 12:30

Profitot is termelhet a mesterséges intelligencia a vállalkozóknak

A digitalizáció ma már nem lehetőség, hanem alapvetés, a mesterséges intelligencia akár profitot is termelhet – hangzott el azon a fórumon, melyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Somogy vármegyei szervezete rendezett. A VOSZ és a NAV együttműködési megállapodást kötött a digitalizáció erősítésére kedden a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári campusán.

Kovács Gábor László

Fotó: Mócza Dániel

– Ezzel csökken a vállalkozások adminisztrációja, és egyszerűsödnek az adóhivatal számára leróható terhek – mondta Csizmadia Gábor, a VOSZ somogyi elnöke. – A VOSZ szerepet vállal a digitalizáció területén, ezzel eszközt nyújt a vállalkozóknak a hatékonyság növelésében, a költségek csökkentésében és a versenyképesség megtartásában. A mért adatok alapján Magyarország és Somogy nem jár élen a digitalizációban, mind a digitális eszközök használatában, mind a munkafolyamatok egyszerűsítésében, ezért sok teendője van még a somogyi vállalkozásoknak. 

VOSZ, NAV, profit
A VOSZ és a NAV együttműködési megállapodást kötött Fotó: Mócza Dániel

Koltainé Magyar Zsuzsanna a NAV Somogy Vármegyei Adó és Vámigazgatóság igazgatója áttekintést adott a digitális szolgáltatásaikról.
– Igyekszünk a legfrissebb információkkal tájékoztatni a vállalkozókat, ezzel kívánják segíteni a jogkövető magatartásukat – jegyezte meg Koltainé Magyar Zsuzsanna. – Az adóhivatal nemcsak ügyfeleinek, de partnereinek tekinti a vállalkozásokat. A NAV innovációkat vezet be, fejleszti a digitális lehetőségeket, hogy megkönnyítse az adózást, miáltal ügyfeleink minél olcsóbban tudják teljesíteni adókötelezettségeiket.     

Kiemelte a mentor programjukat, mert a kezdő vállalkozásokat egy éven át segítik. A hibáért szólnak, ugyanis nem a büntetés és a bírság, hanem a segítségnyújtás a céljuk.  

Barabás Tamás a VOSZ társelnöke és a szervezet vállalkozásfejlesztési kft-jének ügyvezetője a VOSZPortról, a szervezet online vállalkozási adminisztrációjáról beszélt. Ennek segítségével a kkv-k díjmentesen ki tudnak próbálni több szoftvert, köztük a legnépszerűbb a számlázós-céginformációs lekérdezések alkalmazása.

Hasznos a mesterséges intelligencia 

A mesterséges intelligencia (MI) megérkezett, nem kell pánikba esni, sem túllihegni, de foglalkozni kell vele, mondta előadásában Szabó Gábor kommunikációs tanácsadó. Egy vállalkozás használhatja az MI-t a nyelvi korlátok leküzdésére, nemcsak idegen nyelvű fordításnál, hanem műszaki, jogi tartalmak érthetővé tételében. Képes cikkek, marketing tartalmak, Facebook-posztok, hirdetések, fotók sőt egyre inkább videók előállítására. Hasznos üzleti terv készítésében, adatelemzésben, ügyfélszolgálati munkában, és a munkatársak képzésben. Az MI még gyerekcipőben jár, sokan rácsodálkoznak, de kevesen foglalkoznak vele aktívan, tette hozzá.            

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában