Bejárták Európát a veterán négykerekűek

Benzinpusztító Cadillac, csaknem százéves Peugeot és Európa-járó Transporter is kigördült vasárnap délelőtt a kaposvári Cseri parkba, ahol 33. alkalommal szervezték meg a Technik Piknik elnevezésű veteránjármű kiállítást. Az eseményre több száz öreg autót és motort vittek el a „régiséggyűjtők”.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Kaposvár Gyorsan előkerültek a zsebből a mobiltelefonok, amikor begördült a Cseri parkba a hófehér Cadillac deville coupe. Tulajdonosa, Hrudinszki Krisztián ráadásul az amerikai énekesnek, Elvis Presley-nek öltözve szállt ki az 1968-ban gyártott, 7700 köbcentiméteres, V8-as benzinmotorral felszerelt autóból. A 372 lőerős, benzinpusztító veteránjárművet öt évvel ezelőtt vásárolta Magyarországon.

Sokáig keresgéltem, mire ráleltem az álomautómra.

– mondta a Cadillac tulajdonosa.  

Tizenöt évet állt a kocsi, kézről kézre járt, mert hengerfejes volt a motorja és nem igazán sikerült megjavítani senkinek. Ez sem zavart, mert nagyon akartam a kocsit. Autótechnikus vagyok, értek hozzá és meg tudtam javítani. Idén tavaszra készült el a felújítás, azóta használom folyamatosan. Voltunk vele nyáron Olaszországban, rengetegen megcsodálták.

– tette hozzá Hrudinszki Krisztián.

Német autók is szép számmal részt vettek a kiállításon. Több Trabant, Wartburg, és Mercedes is helyet kapott a parkban. Hegedüs Gábor egy a német hadsereg által használt Mercedest mutatta be az érdeklődőknek. – Fél év alatt újítottam fel az 1992-es kiadású autót – mondta. – Idén augusztusra készültem el vele, de sokáig már nem élvezhetem a járgányt, mert egy német embernek megtetszett, és úgy döntöttem eladom neki. Jövő héten már megyek is vele Németországba – tette hozzá Hegedüs Gábor.

Egy 1970-es gyártmányú második szériás Volkswagen Transporter látványa is sokakat odacsalt az autóhoz. Tulajdonosa, Oláh Miklós érdeklődésünkre elmondta, a családi járművet inkább hétvégente és kirándulásokhoz használják.  

Sokfelé jártunk vele, szinte fél Európát bejártuk már, csak az Ibériai-félsziget maradt ki. 

– emelte ki. – Ez egy olyan autó, amivel van idő tájat nézni, mert síkúton az óránkénti 80 kilométeres sebességet szereti. Éppen ezért emelkedőn vannak gondok vele – mondta Oláh Miklós.

Sebestyén Krisztián egy 1970-es Fiat 500-assal érkezett az eseményre. Autójába szinte bárki beülhetett, aki belefért. Egy több mint két méter magas fiatalembernek nehéz dolga volt, ezért ő inkább felállt a kocsiban és kidugta fél testét a tetőablakon. Az attalai Kapinya Mária párjával együtt idén is több különlegességgel érkezett a Technik Piknikre. Egyike volt az 1928-ban, Franciaországban gyártott Peugeot. Az 1500 köbcentis, 22 lóerős, kurblival indítható autóból tudásuk szerint ez az egyetlen van csak Magyarországon.

Félezer autó az egyesületben 

Punik László a rendezvény főszervezője, a Somogyi Veterán Járműbarátok Egyesület tiszteletbeli elnöke érdeklődésünkre elmondta, ez már a 33. rendezvény, melyet először azért hoztak létre, hogy megismerjék a városban és a vármegyében azokat, akik foglalkoznak veteránautókkal. Hozzátette, egyre több fiatal látogat el a rendezvényeikre, és azt tapasztalják, hogy sokan érdeklődnek a veterán autók iránt és kezdik is el gyűjteni, felújítani. Az egyesületben majdnem százan vannak, akiknek összesen csaknem 500 autója van. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában