Emberkereskedelem

2024.09.13. 19:57

Bordélyházat rejtett a szabadulókamion Kaposváron

Recepciót, bordélyházat és egy aktus utáni fürdőszobát is bemutattak abban a szabadulókamionban, amivel a prostitúció árnyoldalaira és az emberkereskedelem veszélyeire igyekeznek felhívni a figyelmet. A holland rendőrség és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának közös szervezésében felépített jármű pénteken érkezett a kaposvári Aréna parkolójába.

Kovács Gábor László

Emberkereskedelemmel vádolt az ügyészség egy 50 éves kaposvári férfit és két női segítőjét, mert kiszolgáltatott, elsősorban intézeti nevelt fiatal lányokat kutattak fel. Behálózásukba a férfi bevonta az élettársát is, aki igyekezett meggyőzni a lányokat, hogy dolgozzanak prostituáltként nekik. Végül a vádlottakra a Terrorelhárítási Központ bevonásával csaptak le a somogyi rendőrök. Sok hasonló ügy végződik a bíróságokon országszerte.   

Sokkolóan élethű – ez a szándék vezette a prostitúció helyszíneinek felépítőit. A kamionba betérők egy eltűnt lány történetét rakhatják össze, és önmaguknak kell levonniuk a tanulságot. Fényképek, óvszerek, szétdobált körömcipők, sőt fürdőszobai szagok is a tárlat tartozékai. 

– Az emberkereskedők általában azzal szédítik az áldozataikat, hogy milyen sok pénzt fognak majd ezzel keresni – mondta Szijártó István, a PTE tanársegéde. – Fontos azonban, hogy az érem másik oldalát is megmutassuk.       

A szabadulókamiont a holland rendőrség és a holland kormány támogatásával hozta létre az Reshape Alapítvány bűnmegelőzési céllal, hogy az érintett közép-európai országokba eljuttassák a bemutatót. A PTE-n Emberkereskedelem Elleni Küzdelem kutatócsoportot alapítottak. Pénteken Kaposváron középiskolások és gyermekotthonokban élő fiatalok csoportjai látogattak el a kamionhoz. Pintér Rómeó alpolgármester a megnyitón elmondta: bár Kaposvárról távolinak tűnik ez a probléma, ritkán gondolunk bele, hogy az EU-ban növekszik a hasonló esetek száma, ezért fontos, hogy halljanak a fiatalok erről a témáról.      

 

– Vigyázzanak, akik külföldön szeretnének munkát vállalni, nézzék meg, milyen szerződést tesznek az orruk alá és útlevelet soha ne adjanak ki a kezükből – tanácsolta Jávorszkiné Molnár Magda alezredes, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. – Óvatosan bánjanak az emberekkel, akik szórakozóhelyeken vagy az online térben megszólítják őket, és külföldi munkát ajánlanak nekik. Ha valaki külföldi munkára indul, soha ne induljon útnak úgy, hogy nem szól róla senkinek... 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában