2 órája
Díjnyertes szürkemarha, juhtejes különlegességek és halételek az idei KÁN-on
Állatsimogatóval, fajtabemutatókkal, főzőversenyekkel és családi programokkal várták az érdeklődőket a hétvégén Kaposváron, a KÁN Egyetemi Napokon. Az esős időjárás miatt az érdeklődők száma jóval alacsonyabb volt, mint egy éve, de azért így is sokan voltak kíváncsiak a kiállítókra és a kísérő programokra.
A tömeg helyett a víz hömpölygött néhány helyen a Pannon Lovasakadémián szombaton délelőtt. A kedvezőtlen idő miatt a szervezők úgy döntöttek, a szombati programokat ingyenessé teszik. Látnivaló bőven akadt az idei KÁN-on. Csaknem száz, az agráriumban érdekelt kiállító mutatkozott be. Dani János juhtenyésztő Makóról látogatott el Kaposvárra. Érdeklődésünkre elmondta, fejős juhászattal foglalkozik, ebből adódóan állatok helyet, tejtermékeket hozott magával. A juhtenyésztő és családja natúr és ízesített gomolyákat, valamint juhtúrót is készít.
Az esőben is sokan kilátogattak a KÁN-ra
Fotók: Lang RóbertAz egyik legnagyobb nyüzsgés az élőállatok környékén volt. Nyulakkal, juhokkal, kecskékkel és több fajta marhával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Többen is lencsevégre kapták azt a 12 éves magyar szürkemarha tehenet, melyet a tenyészállat bemutatón a szakmai zsűri különdíjjal jutalmazott. Az állatott Bogár Károly a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézetének telephelyvezető-helyettese vezette a bírák elé. Bogár Károly kérdésünkre elmondta, az 1960-as években majdnem kiveszett a faj, akkor mindössze 300 tehén és 6 bika maradt az országban. Hozzátette, 1965-ben a szürkemarha genetikai védelem alá került, azóta pedig jelentős megnőtt az állomány. Jelenleg hivatalosan csaknem 8000 regisztrált tehénről tudnak.
KÁN 2024 nyitónap
Fotók: Lang RóbertAz egyetemi napokat több kísérő program is színesítette. A Somogy Vármegyei Vadásznapot és a 48. MA-HAL Országos Halfőző Versenyt is a KÁN-on szervezték meg. Negyven csapat főzte bográcsban a dunai, tiszai, vagy éppen a balatoni halászlevelet. Hatala Bertalan Budapestről érkezett. Csapata, Berci angyalai néven vágott neki a versenynek. A fővárosi brigád tiszai halászlével nyűgözte le a zsűrit. A hagyományos vadfőző verseny is helyet kapott a programok között. Idén mindösszesen csak hat csapat főzött valamilyen vadételt. Gulyás Lóránt az egyik csapat vezetője elmondta, zselici vadraguval készültek, melyhez kizárólag szennai őstermelőtől származó alapanyagokat használtak fel.
Vörös Péter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának főigazgatója érdeklődésünkre arról beszélt, a közönség és szakmai programok mellett azért is szervezik meg a rendezvényt, hogy minél több fiatal figyelmét hívják fel az agrárképzésekre.