KÁN

2 órája

Díjnyertes szürkemarha, juhtejes különlegességek és halételek az idei KÁN-on

Állatsimogatóval, fajtabemutatókkal, főzőversenyekkel és családi programokkal várták az érdeklődőket a hétvégén Kaposváron, a KÁN Egyetemi Napokon. Az esős időjárás miatt az érdeklődők száma jóval alacsonyabb volt, mint egy éve, de azért így is sokan voltak kíváncsiak a kiállítókra és a kísérő programokra.

Marosi Gábor

A tömeg helyett a víz hömpölygött néhány helyen a Pannon Lovasakadémián szombaton délelőtt. A kedvezőtlen idő miatt a szervezők úgy döntöttek, a szombati programokat ingyenessé teszik. Látnivaló bőven akadt az idei KÁN-on. Csaknem száz, az agráriumban érdekelt kiállító mutatkozott be. Dani János juhtenyésztő Makóról látogatott el Kaposvárra. Érdeklődésünkre elmondta, fejős juhászattal foglalkozik, ebből adódóan állatok helyet, tejtermékeket hozott magával. A juhtenyésztő és családja natúr és ízesített gomolyákat, valamint juhtúrót is készít. 

Az egyik legnagyobb nyüzsgés az élőállatok környékén volt. Nyulakkal, juhokkal, kecskékkel és több fajta marhával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Többen is lencsevégre kapták azt a 12 éves magyar szürkemarha tehenet, melyet a tenyészállat bemutatón a szakmai zsűri különdíjjal jutalmazott. Az állatott Bogár Károly a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézetének telephelyvezető-helyettese vezette a bírák elé. Bogár Károly kérdésünkre elmondta, az 1960-as években majdnem kiveszett a faj, akkor mindössze 300 tehén és 6 bika maradt az országban. Hozzátette, 1965-ben a szürkemarha genetikai védelem alá került, azóta pedig jelentős megnőtt az állomány. Jelenleg hivatalosan csaknem 8000 regisztrált tehénről tudnak.

Az egyetemi napokat több kísérő program is színesítette. A Somogy Vármegyei Vadásznapot és a 48. MA-HAL Országos Halfőző Versenyt is a KÁN-on szervezték meg. Negyven csapat főzte bográcsban a dunai, tiszai, vagy éppen a balatoni halászlevelet. Hatala Bertalan Budapestről érkezett. Csapata, Berci angyalai néven vágott neki a versenynek. A fővárosi brigád tiszai halászlével nyűgözte le a zsűrit. A hagyományos vadfőző verseny is helyet kapott a programok között. Idén mindösszesen csak hat csapat főzött valamilyen vadételt. Gulyás Lóránt az egyik csapat vezetője elmondta, zselici vadraguval készültek, melyhez kizárólag szennai őstermelőtől származó alapanyagokat használtak fel.

Vörös Péter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának főigazgatója érdeklődésünkre arról beszélt, a közönség és szakmai programok mellett azért is szervezik meg a rendezvényt, hogy minél több fiatal figyelmét hívják fel az agrárképzésekre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában