A közfoglalkoztatás legjavát mutatták be Rádpusztán

Negyedik alkalommal mutatkoztak be a vármegye közfoglalkoztatásban résztvevő önkormányzatai, a Kormányhivatal hagyományos vásárán. A rendezvénynek ezúttal a rádpusztai Gasztro-, Élménybirtok adott otthont, amely egyúttal az Országos Vad- és Halfőző verseny helyszíne is volt.

Koszorus Rita

Fotó: Németh levene

Már reggel belakták a szabadtéri rendezvényhelyszínt a főzőcsapatok, akik az ország minden tájáról érkeztek.  A makói vizesnyolcas csapata visszajáró vendég Rádpusztán. – Egy kedves ismerős receptjét hoztuk el, vaddisznó pörköltet készítünk vargányával. Már többször voltunk itt, de ezzel a csapattal először jöttünk. Imádjuk ezt a helyet, mert gyönyörű, sok a látnivaló és remek a kiszolgálás, egész hétvégén itt vagyunk, mondta Takácsné Csuhaj Katalin.

közfoglalkoztatás
Jó volt a hangulat a bográcsoknál.
Fotó: Németh Lenvete

– Makóiasan mondva: holnap mögyünk haza, fűzte hozzá Németh Szilárdné, akik a spájza kincseit is elhozta Rádpusztára. – Házi lekvárt, savanyúságot és szörpöt hoztunk, amiket én készítettem a saját kertemben termelt gyümölcsből és zöldségből. Minden tartósítószermentes és bio, mondta. 

A főzőverseny, amely nagy népszerűségnek örvend idén 21 főzőcsapatot vonzott, az ünnepélyes megnyitón Nótár László a Rádpusztai Gasztro- Élménybirtok executive séfje elmondta: még plusz főzőhelyekre is szükség volt, hogy a verseny résztvevőinek kényelmesen dolgozhassanak. 

Értékeiket hozták el a vásárra

Ezzel egyidőben, ugyanitt vette kezdetét a negyedik Somogy Vármegyei Közfoglalkoztatotti Kiállítás és Vásár, amelyet ünnepélyes keretek között nyitottak meg. Neszményi Zsolt, főispán köszöntőjében elmondta: mindig van egy olyan réteg, akik számára a közfoglalkoztatás kitörési lehetőség. 

közfoglalkoztatás
Neszményi Zsolt: igyekszünk segíteni.
Fotó: Németh Levente

– Igyekszünk segíteni nekik, mert ez az ő útjuk, mivel az elsődleges munkaerőpiacon nem találják meg a helyüket. Fontos, hogy értéket állíthassanak elő, fogalmazott a főispán. Elmondta: 

Somogyban 2806-an vesznek részt közfoglalkoztatásban, jelentős részük, 46 százalékuk tartósan ilyen formában dolgozik és mintegy 76 százalékuk legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik. 

Számukra nagy lehetőség ez, hiszen nem segélyből élnek. Éppen ez volt a kormány célja 2011-ben a közfoglalkoztatási rendszer megreformálásával, mondta Réti Pál közfoglalkoztatás és vízügyek területéért felelős helyettes államtitkár Rádpusztán. 

közfoglalkoztatás
Réti Pál: a települések és a munkaerőpiac igényeihez igazítjuk a közfoglalkoztatást. 
Fotó: Németh Levente

– A Belügyminisztérium mindig is egy olyan jövőbemutató, tájegységen belüli önálló termelést, termékfeldolgozást, helyi tradíción alapuló feldologozást támogatva cselekedett az elmúlt évtizedben, ami a helyi piaci foglalkoztatás lehetőségét is biztosítja, mondta a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Kiemelte: Somogyban folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, ami annak köszönhető, hogy többségük már elhelyezkedett az elsődleges munkaerőpiacon. A vármegyében jelenleg 10096 álláskereső van, ami csaknem az elmúlt évtized legjobb foglalkoztatási adata. 

közfoglalkoztatás
Érték kerül ki a kezükből. 
Fotó: Németh Levente

Üröm az örömben

– Ez a program beteljesítette küldetését, amivel újabb feladatok keletkeztek. Hiszen a települések közterületeinek fenntartása szinte mindenütt a közmunka részévé vált és ahogy fogynak el az emberek a programból, úgy egyre nehezebb ezeket a feladatokat ellátni. Véleményem szerint valamilyen településkarbantartási programot, vagy normatívát ki kell találni ennek orvoslására, mondta Móring József Attila, a Dél-Dunántúl fejlesztéséért felelős kormánybiztos Rádpusztán. 

közfoglalkoztatás
Sokan visszataláltak a munkaerőpiacra, de elkél a településeken a szorgos kéz. 
Fotó: Németh Levente

Ez megoldás lehet Gigében is, ahol szintén sok közfoglalkoztatott került ki a munka világába. – Négy hektáros a temetőnk, az utak, padkák, árkok rendbentartása, kaszálás vagy utak, járdák, intézmények karabantartásához ügyes kezek kellenek. Állandóan kaszálunk, de egyre nehezebb gépekhez értő szakembert találni. Ne mondjam télen a eltakarítást, síkosságmentesítést, én is kint vagoyk az utcákon és próbálom ezt gardírozni, amikor erre szükség van, mondta Bálint Ildikó polgármester. Aki a gigei ügyes asszonyokkal érkezett a vásárra, ahol bemutatták a savanyított finomságokat és terményeket, amelyeket helyben termelnek és dolgoznak fel. De a kiállított termékek között volt szőkedencsi levendula, somogyfajszi uborka, somogyvári méz, de még szenyéri füstölt áruk is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában