Fotók

2024.09.17. 19:31

Árvízi riasztás: a Kötél is elindult segíteni

A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (Kötél) nyolc tagú csapata kedden délután elindult Kisorosziba, hogy segítsen a dunai árvíz elleni védekezésben. Bodó László parancsnok szerint a Kötél csapata akár 8-10 napos bevetésre is kész: három motorcsónakot vittek magukkal  és több napra elegendő felszereléssel keltek útra.

Harsányi Miklós

– A településnél egy félsziget várhatóan szerda reggelre egy szigetté változik az árvíz miatt – mondta a Sonline.hu-nak kedden reggel Bodó László, a Kötél parancsnoka. – Összetett feladatot kaptunk: az ott élő közel 1000 ember védelmén kívül az élelmiszer bejuttatásáról is gondoskodunk, s a betegek elszállítását, ellátását is megoldjuk.

Kötél, árvíz, Kisoroszi, Bodó László
Bodó László és a Kötél már után vannak Kisorosziba. Fotók: Lang Róbert


A kaposvári csapat négy közúti járművel, köztük egy tűzoltóautóval indult el, ezen kívül három mentőcsónakot is vittek. A legnagyobb vízi jármű hat személy szállítására alkalmas. A Kötél a tűzvédelmen kívül a gyors elsősegélynyújtási feladatokra is felkészült. Súlyosabb gond esetén mentőhelikoptert is riaszthatnak az egészségügyi ellátáshoz. 

Bodó László azt mondta: 2013-ban már letették a névjegyüket Kisorosziban, ezért a Kötelet most nevesítve kérték fel a település védelmére. – A csapat tagjai kedden még dolgoztak, a bázisunkon 17 órakor találkoztunk, s a megbeszélés valamint a munkavédelmi oktatás után rögtön indultunk – emelte ki a Kötél parancsnoka. – Az ENSZ Insarag szakmai előírása szerint tíz napig kell bevethetőnek lenni a helyszínen, reményeim szerint ezalatt levonul az ár, s csak akkor tudunk hazajönni, ha a településen biztosítható lesz a mentőautók és tűzoltójárművek közlekedése és az élelmiszerszállító járművek bejutása.

 

Segít a Kötél

Bodó László szerint a korábbi évek során felhalmozott elméleti tudás, gyakorlati tapasztalat sokat számít. A kaposvári csapat 2023-ban líbiai és törökországi mentésben vett részt, s azt mondta: a Kötél 26 éves történetében ez volt két legnagyobb esemény. A jelenleg 32 tagú önkéntes életmentő egyesület 1998-tól több mint 2000 bevetésen volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában