Fotók

21 órája

Fényesedett az évek alatt a pedagógusdiploma

Rubin, vas, gyémánt és aranydiplomákat adtak át a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán szerda délelőtt. Azok az egykori pedagógushallgatók vehették át az oklevelet, akik 50, 60, 65 vagy 70 évvel ezelőtt szereztek diplomát.

Marosi Gábor

Idén 89-en igényeltek díszdiplomát, az ünnepségen 45-en vették át a dokumentumot, köztük Hetesi Lászlóné, aki 65 évvel ezelőtt végzett óvodapedagógusként. – Nagyon szívesen emlékszek vissza a tanulóévekre, a középfokú képzést három év alatt végeztük el – mondta Hetesi Lászlóné. – Az egész pályám egy csoda volt, úgy érzem, jól választottam. Nagyon szeretem a gyerekeket, ezért is lettem óvónő. Több helyen is dolgoztam. Voltam Kaposváron a Bajcsy Zsilinszky utcai óvodában, a Pécsi utcaiban és 25 évet a Szigetvár utcaiban, ahonnan 1997-ben mentem el nyugdíjba – tette hozzá az új diploma átvétele előtt az asszony. A vasdiplomás pedagógus arról is beszélt, boldogsággal tölti el, amikor megy az utcán és egy ötvenes éveiben járó fiatalember kitárja a karját és nagy örömmel köszönti.

diploma, MATE
Az ünnepséges 89 diploma került átadásra. 

Szalai Imre a rubin diplomáját vette át az ünnepségen. A nyugalmazott pedagógus és iskolaigazgató érdeklődésünkre elmondta, 1954-ben végezte el a tanítóképzőt Pápán, majd utána egyből Somogyba küldték tanítani. – Akkoriban a rendszer úgy működött, hogy a minisztériumból az üres álláshelyeket elküldték a tanítóképzőbe, az osztályfőnök pedig elosztotta, hogy ki hova menjen tanítani – emlékezett vissza a rubindiplomás pedagógus. 

– A lányok Veszprém környékére kerültek, a fiúk pedig Nógrádba, Szabolcsba és Somogyba. Annyi engedmény volt, hogy ha valaki cserélni akart a másikkal, ahhoz hozzájárultak. Gyakorló tanítóként Kaposmérőben kezdtem, de dolgoztam Eddén, Szentgáloskéren, Ecsenyben, ott igazgató voltam, a pályámat Kaposváron fejeztem be a Toldi Miklós utcai általános iskolában – tette hozzá Szalai Imre.

A jubiláló pedagógusokat Józsa Krisztián, a MATE Neveléstudományi Intézetének igazgatója köszöntötte. Az eseményen arról is beszélt, az elmúlt tíz évet nézve idén jelentkeztek a legtöbben pedagógus képzésre, összesen 602 hallgatót tudtak felvenni óvodapedagógus, tanító, gyógypedagógus, csecsemő és kisgyermeknevelő képzésre, valamint mesterszakokra. – A képzés színvonalának, sokrétűségének és az életpályamodellnek is köszönhető az, hogy ennyire népszerű a kaposvári pedagógusképzés – hangsúlyozta Józsa Krisztián. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában