Támogatás

Tegnap, 9:25

Magyar Falu Program: százmilliókkal segítik ki a falvakat

Több mint 336 millió forintot nyertek utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a somogyi települések a Magyar Falu Programban. A legtöbb pénz – 105 millió 683 ezer forint – a Barcs központú Somogyi 02-es egyéni választókerületbe érkezett ezúttal a Magyar Falu Program keretében.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert/illusztráció

A somogyi települések 15 százaléka, összesen 36 nyert támogatást ezúttal a Magyar Falu Program keretében. A nyertes települések különböző nagyságú összegekhez jutottak hozzá: a legkevesebbet – 1 millió 700 ezer forintot – Kiskorpád, a legtöbbet – 20 millió 93 ezret – Ordacsehi kapta a vármegyében. 

magyar falu program
A Magyar Falu Program legnagyobb somogyi nyertesei.

Horváth Gyula, Ordacsehi polgármestere megkeresésünkre elmondta, a település fő útjának két szakaszát már felújították, most egy harmadik, 150 méteres szakasz korszerűsítésére nyertek támogatást. – Ez egy nagy forgalmú út, amelyen kamionok, teherautók is járnak, ezért a minősége rengeteget romlott az elmúlt években – emelte ki a település vezetője. – Emiatt muszáj korszerűsítenünk az utat, azonban marad egy negyedik szakasz is, amit most nem tudunk felújítani, arra majd a későbbiekben szeretnénk pályázni – tette hozzá Horváth Gyula. 

A hedrehelyi önkormányzatot is jelentős összeggel támogatta a kormány. A település 19 millió forinttal gazdagodott ezúttal. Bőhm Kinga polgármester érdeklődésünkre elmondta, a Petőfi utca egyik része földút, amelyre esős időben a mentő és szemétszállító autó nem tud bemenni, ezért fontos lenne felújítani. A támogatásból ezt az útszakaszt szeretnék leaszfaltozni. 

– Mivel ez egy zsákutca, ezért az utca végére fordulót is ki kell alakítanunk – emelte ki Bőhm Kinga. – Az időjáráson is múlik, hogy mikor tudunk nekiállni a 266 méteres út fejlesztésének, azonban szeretnénk, ha még az idén elkészülhetne – tette hozzá a hedrehelyi településvezető. 

A Magyar Falu Program keretében buszfordulót is korszerűsítenek

Gálosfán a buszfordulót szeretnék korszerűsíteni a most elnyert 11 és fél milliós pályázati pénzből. Gáspár József, a falu polgármestere elmondta, több buszsofőr is él a településen, akik a fordulóban parkolnak a járművekkel. A nehéz buszok miatt az aszfalt állapota megromlott, ezért fontos lenne mielőbb felújítani. A körülbelül 300 négyzetméternyi felület alapját megerősítik majd és vastagabb aszfaltréteggel burkolják le – tette hozzá a gálosfai polgármester. 

Kaposvár térségébe ezúttal több mint 28 millió, Barcs térségébe 105 millió 683 ezer, Marcali térségébe 102 millió 781 ezer, Siófok térségébe pedig 99,8 millió forint érkezett. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában