Tragédia

2024.09.10. 20:00

Egy éve változtatta meg a Denke-család életét a börgöndi repülőgép-tragédia

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2023. szeptember 10-én szenvedett súlyos égési sérülést a Fejér vármegyei börgöndi repülőnapon egy karádi család, akik közé odacsapódott egy repülőgép. Denkéék egyelőre még nem jöttek rendbe lelkileg. A szülőknek valamelyest sikerült feldolgozni az eseményeket, a gyerekek azonban azóta is félnek az erős hangoktól.

Marosi Gábor

Fotó: Fehér Gábor

A felszállópálya végén szabályos helyen, másokkal közösen tekintette meg a légiparádét a Denke család, amikor a családfő észlelte, hogy néhány másodperc múlva közéjük csapódik egy repülőgép. Andrea az édesanya, valamint Laura a legkisebb gyerek az autóban ült, Iván az édesapa, és Flórián a kisfiú a kocsi mellett állt, mielőtt megtörtént a baleset.

Sütivásárt is szerveztek a repülőgép balesetben megsérült család javára Karádon.
Sütivásárt is szerveztek a repülőgép-balesetben megsérült család javára Karádon.
Fotó: Németh Levente

Amikor az apa látta, hogy feléjük zuhan a gép, kiabált a fiának, hogy fusson el onnan. Flóriánnak körülbelül kettő másodperce volt arra, hogy minél messzebb kerüljön a becsapódás helyszínétől. Azonban ez a pillanat is elég volt ahhoz, hogy a kisfiú csak kevésbé sérült meg. Az édesapa jobban megégett, a legsúlyosabban azonban az édesanya és a kislány sérült meg. Laurát érték el először a lángok, és amikor felrobbant a repülőgép, akkor a légnyomástól kirepült a kocsiból.

– Lelkileg még nem igazán vannak jól a gyerekek – mondta el érdeklődésünkre Denke-Fehér Andrea. – Laurát minden héten hordanunk kell Budapestre a Bethesda Gyermekkórházba. Hamarosan elkezd egy robotterápiát a kezére, valamint a hegek miatt még várnak rá műtétek. Flórián nem igazán mutat semmi érzelmet, de azért látszik rajta, hogy mi történt egy évvel ezelőtt. Mindketten félnek a hangoktól, a dörgéstől. Nagyon megijednek, ha egy repülő elmegy felettük, emiatt is járnak még pszichológushoz – hangsúlyozta az édesanya.

Ellátogatnának a szülők a repülőgép-baleset helyszínére

Denke-Fehér Andrea arról is beszélt, férjével már jobb lelkiállapotban vannak, ezért azt tervezik, hogy valamikor a közeljövőben ellátogatnak a baleset helyszínére, a börgöndi repülőtérre. Hálát szeretnének adni azért, hogy túlélték a balesetet. Az édesanya kiemelte, az elmúlt egy évben csak a Balatonra mentek el családi kirándulásra, máshová nem mertek, mert mindenkiben benne van a félelem, nehogy hasonló történjen.

A súlyos baleset után szinte az egész ország megmozdult, hogy segítsége a családot. Jótékonysági vásárokat, eseményeket, koncertet és gyűjtést is szerveztek Denkééknek

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában