Ismét szabad tüzet rakni

2024.09.17. 09:06

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat

A hét elejétől az egész országban ismét engedélyezett a tűzgyújtás, de továbbra is fontos betartani a jogszabályi előírásokat, és csak kijelölt helyeken szabad tüzet rakni az erdőkben.

Hajdú Marianna

2487375033

Fotó: Gorgev

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bejelentése alapján hétfőtől Magyarország teljes területén feloldották a hetek óta tartó tűzgyújtási tilalmat. Ez azt jelenti, hogy ismét megengedett a tűzgyújtás a szabadban, azonban a jogszabályi előírás betartása továbbra is kötelező.

Hol és hogyan szabad tüzet rakni?

Erdőterületeken kizárólag a kijelölt tűzrakóhelyeken engedélyezett a tűzrakás. Ezeken a helyeken is fontos az óvatosság:

  • Gyújtás előtt mindig tájékozódjunk az aktuális szabályokról.
  • Tűzrakás közben soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a lángokat.
  • Eloltás után győződjünk meg arról, hogy a tűz és a parázs teljesen kialudt.

A tűzgyújtás szabályairól és a biztonságos tűzrakásról további információkat a www.erdotuz.hu oldalán találhatunk.

Miért fontos a szabályok betartása?

A jogszabályi előírások megszegése nemcsak pénzbírsággal járhat, hanem súlyos károkat okozhat a környezetben. Egy gondatlanul eldobott cigarettacsikk vagy felügyelet nélkül hagyott tűz is katasztrófát okozhat, amely veszélyezteti az élővilágot és az embereket egyaránt. Ezért a hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy fokozottan ügyeljünk a tűzrakás szabályainak betartására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában