Nézőpont Intézet

13 órája

A Fidesz megőrizte támogatottságát a pártversenyben

A Fidesz egyértelmű győzelmet aratna egy mostani országgyűlési választáson – derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

MW

Változatlan a Fidesz–KDNP támogatottsága a júniusi EP-választás óta

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

„Eseménydús politikai évadra számíthatunk, mely már a kezdetén is sok izgalommal szolgál” – írta a Magyar Nemzetnek készített elemzésében a Nézőpont Intézet, amely szeptember 9. és 11. között, még az árvízhelyzet előtt készített közvélemény-kutatást a pártok támogatottságáról. 

Elemzésében az intézet kiemelte, hogy 

a Fidesz megőrizte a támogatottságát. 

A kormánypártoknak 45 százalékos támogatottsága van azok köré­ben, akik részt vennének egy most vasárnapi országgyűlési választáson, ami változatlan bázist jelent a júniusi európai parlamenti választáson elért eredményéhez képest. A teljes felnőtt népességben sincs változás: januárban és most is több mint minden harmadik (34 százalék) felnőtt mondta magát a kormánypárt szimpatizánsának. 

A »kiábrándult fideszesek« mítosza tehát valótlan a kutatási adatok szerint

– mutatott rá a Nézőpont Intézet. 

 

Az elemzőcég szerint Magyar Péter pártja „kannibalizálja” az ellenzéki pártok szavazóit. A Tisza Párt ugyan öt százalékponttal tudta növelni népszerűségét az EP-választás óta, de az aktív választók körében mért 35 százalékos eredménye jelentősen elmarad a kormánypártok támogatottságától. 

A Tisza Párt erősödése a többi ellenzéki párt gyengülésével járt, amely a Fidesz változatlan népszerűsége mellett nem meglepő következmény. Az EP-választáson a Tisza Párt mellett a többi ellenzéki párt még 25,6 százalékos szavazataránnyal büszkélkedhetett, a Nézőpont Intézet felmérése szerint ez ma már alig húsz százalék, azaz a szavazóik ötödét bekebelezte a Tisza. Eközben két-két százalékpontot vesztett a Gyurcsány-koalíció (jelenleg hat százalék) és a Mi Hazánk (jelenleg öt százalék), a Momentum pedig egy százalékponttal gyengült (jelenleg három százalék). 

A Nézőpont hangsúlyozta: a Fidesz egyértelmű győzelmet aratna egy mostani országgyűlési választáson, mivel elemzésük szerint a kormánypártok nemcsak a legnépszerűbbek, de nekik van a legnagyobb tartalékuk is. 

Nagyjából háromszázezer olyan magyar választópolgár szimpatizál a Fidesz–KDNP-vel, aki egyelőre nem biztos abban, hogy részt venne egy országgyűlési választáson, ha azt most vasárnap tartanák. A teljes felnőtt népességben így mintegy 2,8 millió mozgósítható szimpatizánsa és a Nézőpont Intézet által mért hetvenszázalékos részvételi hajlandóság mellett 

2,5 millió jelenleg is aktív szavazója van a kormánypártoknak. 

Érdekesség, hogy a Tisza Pártnak a kormánypártokénál kevesebb tartaléka van, mintegy 170 ezer szimpatizánsa nem biztos a választási részvételben. A teljes felnőtt népesség körében kevesebb mint 2,2 millió szimpatizánsa és csaknem kétmillió aktív szavazója van. 

A 2026-os országgyűlési választás kimenetele szempontjából döntő jelentőségű lehet, hogy a kormánypártok hogyan tudnak mozgósítani. Ha a Fidesz a jelenleg inaktív szimpatizánsait mobilizálni tudja, akár ismét a 2022-es választáson szerzett szavazatok számának közelébe kerülhet, ami belföldön 2,8 millió szavazatot jelentett. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában