Agrártámogatások

3 órája

Sok gazdának az életben maradáshoz kell az előleg

Megkezdődtek az agrártámogatási előleg kifizetések: Somogyban november 30-ig előreláthatóan mintegy 12,5 milliárd forint érkezhet a gazdák számlájára. Vármegyénkben az idén több mint 5800-an nyújtottak be egységes kérelmet.

Harsányi Miklós

2020.04.10 Őcsény, Megkezdődött a csávázott kukorica vetése. a vetőgép egyszerre vet és műtrágyát is szór. ( egy cég alkalmazottai nem akartak névvel szerepelni) Fotó: Makovics Kornél

Fotó: MW

– A határozatot október 14-én kaptam meg, s a pénz két nappal később már a számlámon volt – mondta Papp István csurgói családi gazdálkodó. A dél-somogyi agrárvállalkozó alapvetően kukoricát és szemescirkot termeszt, s mivel magasak a szállítási és szárítási költségek, ezért kiadásait a most érkezett összegből rendezi. Azt mondta: kedvező pillanatban érkezett a pénz, ugyanis a kereskedő nagyjából egy hónap múlva fizeti ki a terményt. Papp István bízik a 2025-ös pályázatokban, ugyanis fejlesztésre készül: a telephelybővítés költsége több tízmillió forintba kerül. 

Az agrártámogatási előleget a következő év termeléséhez szükséges műtrágyára, vetőmagra is költik
Az agrártámogatási előleget a következő év termeléséhez szükséges műtrágyára, vetőmagra is költik  Fotó: Makovics Kornél

– Az életben maradáshoz fontos ez a pénz, az előlegről szóló határozat már megjött, a pénz egyelőre nem érkezett meg – hangsúlyozta Tóth Katalin mezőgazdasági mérnök, a böhönyei Szabadság Zrt. munkatársa. – Most 17 millió forintra számítunk, amit a földbérleti díjra fordítunk, de az előleg a teljes összeg felét sem fedezi. Nem volt könnyű év, ám később nálunk is szükség lesz beruházásra: a szárító korszerűsítésén kívül a tárolót szeretnék majd bővíteni. 
A Somogy Vármegyei Kormányhivatal (SVK) tájékoztatása szerint Somogyban 2024-ben több mint 5800-an nyújtottak be egységes kérelmet közel 247 ezer hektár vonatkozásában. A november 30-ig terjedő előlegfizetési időszakban előreláthatóan mintegy 12,5 milliárd forintnyi összeg érkezhet a somogyi gazdák számlájára. 

Fontosak az agrártámogatások 

– A területalapú támogatáshoz kapcsolódó alapszintű jövedelemtámogatás keretében hektáronként közel 50 ezer forint, egyes termeléshez kötött növénytermesztés jogcímeknél 30 és 106 ezer forint közötti hektáronkénti összeg, míg a tejhasznú tehéntartás esetében egyedenként közel 92 ezer forintot fizethetnek ki előleg formájában. Azt is közölték: a 2023-as egységes kérelemben igényelt támogatásokhoz kapcsolódóan az előleg-, rész- és végkifizetések során összesen több mint 38,5 milliárd forint támogatásban részesültek vármegyénk gazdálkodói. 
Papp László, a 16 dolgozót foglalkoztató somogyszentpáli Szentpál Zrt. elnök-igazgatója azt mondta: a több mint 45 millió forint előleg megérkezett.

– Jól jött a pénz, az előleg teljesen elmegy a földbérleti díjra, amit decemberben kell majd fizetni – közölte.

Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a tehéntartással kapcsolatos előleg csütörtökön érkezett meg a számlájukra, több mint 40 millió forinthoz jutottak. Az előleget a következő év termeléséhez szükséges műtrágya, vetőmag, növényvédő szerek beszerzésére költik. 

A termelők most alapozhatják meg a következő évet

Baranyai Sándor, a Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetségének somogyi elnöke elmondta: az alaptámogatás-előleg hektáronként mintegy 50 ezer forint és a meghirdetett programok – többek közt az agrár-környezetgazdálkodási – vállalásától függően emelkedhet az összeg. – Akik kisebb területen gazdálkodnak, azok megemelt hektáronkénti támogatást kapnak, az agrárirányítás ezzel is segíti a talpon maradásukat – mondta. – A jelenlegi közgazdasági környezetben, amikor bizonytalan a piac, kiszámíthatatlanok az árak, s nem igazán kedvezőek a hitelkamatok, akkor az előleg komoly segítség a gazdálkodóknak. Lényeges, hogy a pénz időben megérkezzen mindenkihez, ez segíti a következő gazdasági év megalapozását. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában