Látványos jelenség

6 órája

Csodás látvány: ismét felragyogott a sarki fény a Balatonnál

Ismét gyönyörű látványt nyújtott a Balatonnál az aurora borealis.

Hétfőn éjfél előtt volt látható a különleges jelenség. Bánkuti Letícia meg is örökítette a nem mindennapi látványt Fonyódligetről.

Fotó: Bánkuti Letícia

Az ország más pontjain már vasárnap is megfigyelhető volt a jelenség, szerencsére hétfőn este Somogyban is észlelni tudták a szemfülesebbek.

A sarki fény úgy keletkezik, hogy a részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára, illetve az ütközés magasságára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén világoszöld, sárgás, ritkábban vörös; a nitrogénmolekulák kék és ibolya színben jelentkeznek, de a sarki fény az ultraibolya tartományban is erős lehet. A jelenség 80–1000 km magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 km körüli magasságban figyelhető meg. A színek közül leggyakoribb a világoszöld és a lilás szín. A sarki fény ritkábban megjelenhet vöröses, sárga, zöld, kék és ibolya színekben is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában