Életmentő döntésekre hívja fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat

Idén október 12-én rendezik meg az Európai Szervdonációs és Transzplantációs Napot Magyarországon. A hazai programok szervezésében és lebonyolításában az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) is aktívan részt vesz. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a szervadományozás és szervátültetés életmentő jelentőségére.

A Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot először 1996-ban rendezték meg Genfben, az Európa Tanács kezdeményezésére, amelyet az Egészségügyi Világszervezet 2005-ben Világnapnak nyilvánított. Ez a nap lehetőséget biztosít arra, hogy hálával és tisztelettel emlékezzünk az elhunyt szervdonorokra, és köszönetünket fejezzük ki az élő donorok előtt, akik döntésükkel életeket mentettek. 

Október 12-én az esemény délelőtti programjában a szervátültetés területén dolgozó orvosok és ápolók, szervátültetett sportolók és olimpikonok úszóváltóban, valamint labdarúgó mérkőzésen vesznek részt.  Délután ünnepi rendezvény keretei között a Belügyminisztérium Pro Vita díjakat ad át azoknak az élődonoroknak, akik az elmúlt év során szervet adományoztak szervátültetésre várakozó szerettüknek. A napot a hagyományos fáklyás felvonulás zárja a Vajdahunyadvártól a Hősök teréig, ahol egy perces néma csenddel emlékezünk meg az ismeretlen, szervadományozással életet mentő donorokról és azokról is, akik sajnálatos módon nem kapták meg időben a szükséges szervet. A fáklyás felvonulás nyilvános, ahova várunk mindenkit szeretettel.  

Magyarországon vese, máj, szív, tüdő, hasnyálmirigy és kombinált vese-hasnyálmirigy átültetést végeznek. Így egy szervdonor akár 8 ember életét is megmentheti szerveivel és szövetek adományozásával még több emberen segíthet. Az OVSz felhívja a lakosság figyelmét a tudatosság fontosságára a szervadományozás kérdésében. Hazánkban a szervadományozás az ún. „feltételezett beleegyezés” elvén alapul, amely szerint a szervek felhasználhatók átültetés céljából, kivéve, ha valaki írásban tiltakozik ez ellen. Írásos hozzájárulás kizárólag kiskorú elhunyt szervdonor esetén szükséges. Fontos, hogy erről a döntésről beszéljünk szeretteinkkel, hogy ismerjék a végakaratunkat. 

Az OVSz arra kéri a lakosságot, hogy kövessék a Szervdonációs és Transzplantációs Nap eseményeit (www.ovsz.hu/donornap), valamint az OVSz honlapját (www.ovsz.hu/oco/lakossagi-oldalak) és közösségi média felületeit, ahol fontos információkkal segítik a megfelelő tájékozottságot.  

Minden életmentő szervátültetés egy szervadományozó döntésével kezdődik! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában