Kereskedelem, gyártás

2 órája

Malájoknak tisztító, araboknak epilátor

Indonéziába fényepilátort, Új-Zélandra tűzihorganyzott acélszerkezetet szállítanak a somogyi cégek, s a mexikói autóipari megrendelést is zökkenőmentesen teljesítik. Az utolsó negyedévben már a 2025-ös terveket állítják össze: akad olyan cég, amelyik az amerikai piac nagy pályás versenyzőivel vette fel a kapcsolatot, egy másik a holland élelmiszerpiacra készül.

Harsányi Miklós

Ausztrálián és Új-Zélandon kívül az Egyesült Államokba is szállít építő-, illetve energiaipari tűzihorganyzott acélszerkezeteket a segesdi Ferrokov Kft. Talián Bálint ügyvezető azt mondta: továbbra is kizárólag exportból élnek, számukra a meghatározó térség Nyugat-Európa.
– A távolabbi európai országokban is vannak szerződéseink, Spanyolország, Portugália mellett Angliába is értékesítjük a termékeinket – közölte az ügyvezető. – Pillanatnyilag a meglévő és működő üzleteinket szeretnénk továbbra is életben tartani, s abban reménykedünk, hogy a nyugat-európai piac magára talál. 

Fotó: MW

Talián Bálint szerint a közel-keleti háborús helyzet tovább súlyosbítja a problémákat. Ez az alapanyagok beszerzését, a forint–dollár, illetve az euró–dollár árfolyamváltozását is befolyásolja. A somogyi cég a két segesdin kívül Derecskén és Szendrőn üzemeltet telephelyet, közel 200 munkást foglalkoztat, s a 2023-as hétmilliárd forint bevétel után 2024-ben is ennyi a cél. Az ügyvezető rámutatott: új gazdasági partnerekre lenne szükségük, ám bizonytalanság és tőkehiány van, s minimális a beruházási kedv. 
– Döntően Európán belülre exportálunk, de most amerikai piacon is keressük a lehetőséget, iparági gyártókkal már felvettük a kapcsolatot – mondta Szabó Krisztián, a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezetője. – A cégünknél készített fogaskerekeket traktorok és kombájnok alkatrészeibe is felhasználhatják a gyártók. 
Az ügyvezető szerint a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzet nem feltétlenül ösztönzi befektetésekre a társaságokat, viszont arra mindenképp jó, hogy új együttműködések után nézzenek. – Reményeink szerint 2026-ban már a tengerentúli megrendelőknek is szállítunk – mondta.

A Videoton epilátort küld az emírségekbe 

Malajziába padlótisztítót küld a Kaposvári Videoton, míg fényepilátorokból az Egyesült Arab Emírségekbe és Indonéziába is szállítanak. Az Egyesült Államokba stúdiómikrofonokat exportálnak, Mexikóba autós segélyhívókhoz e-call-akkumulátorokat visznek. Fábián Balázs, a kaposvári Videoton igazgatója érdeklődésünkre elmondta: jelenleg 30 országba szállítanak árut, túlnyomó többségüket az európai piacra.
– Az idei év várakozások feletti lesz, bevételünk meghaladja az 50 milliárd forintot, szemben a 2023-as 43 milliárd forinttal – közölte. – Mindenképp szeretnénk túllépni a szokásos nyugat-európai irányon, s a távolabbi országokba is szállítani akarunk a termékeinkből, de nehézséget okozhat a valuták árfolyamváltozása. Az egyik korábbi akkumulátoros vevőnkkel az idén befejeztük az együttműködést, ugyanakkor egy véralvadás-elemzéssel foglalkozó magyar céggel felvettük az üzleti kapcsolatot. Nekik laboratóriumi véralvadás-analizáló berendezéseket szerelünk össze.  

Az élelmiszergyártók keletre is szívesen mennének 

– Most nyolc országba – Lengyelország, Németország, Csehország, Ausztria, Svédország, Szerbia, Horvátország, Szlovénia – exportálunk – mondta Csajághy Gábor, a kaposvári I. Magyar Cukormanufaktúra (MCM) értékesítési igazgatója. – Jellemzően speciális cukorterméket viszünk külföldre. 2025-ben a holland piacot célozzuk meg, egyebek mellett porcukorszórókat szeretnénk eladni. Az egyeztetések már elkezdődtek. 
– A Kométa értékesítésének 40 százaléka export – közölte Prohászka Balázs ügyvezető-helyettes. – A főbb exportországok: Olaszország, Szlovénia, Horvátország, továbbá Németország, Svédország, Ausztria. A jelen piaci helyzetre világszerte hatással van az afrikai sertéspestis terjedése, ami lehetetlenné teszi a távol-keleti értékesítési lehetőségeket. Ez zárja el előlünk például a dél-koreai, japán tradicionális piacokat, de ugyanígy a Kínába vagy Észak-Amerikába (Kanadába) irányulót is. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában