Erőművek éjszakája

3 órája

Somogyi faapríték adja a meleget a kaposváriaknak

Több mint 11 ezer tonna faaprítékot égettek el az elmúlt fűtési szezonban Kaposváron, a Zöld Fűtőműben. Ezt is megtudhatták azok az érdeklődők, akik az Erőművek éjszakája programsorozat keretében pénteken ellátogattak a Füredi úton található, megújuló energiával - faapríték - működő kaposvári erőműbe. Az ottani eseményen 9 turnusban, 90-en vettek részt.

Marosi Gábor

A faapríték tárolót és a kettő, egyenként 7 és fél megawattos kazán működését is megtekintették az érdeklődők a Zöld Fűtőműben. Gelencsér Tamás családjával érkezett. Érdeklődésünkre elmondta, nem távfűtéses lakásban élnek, ezért is voltak kíváncsiak arra, hogyan jut el a meleg a kaposvári lakásokba, intézményekbe. Orbán Csaba is érdeklődve nézte a Zöld Fűtőmű működését. Lapunknak elmondta, tisztában van a távhő működésével, azonban az új, megújuló energiával működőt még nem ismeri, ezért vett részt az eseményen.

Faapríték adja a meleget a fűtőműben
Faapríték adja a meleget a fűtőműben

A program egyik leglátványosabb része az volt, amikor egy üvegablakon be lehetett lesni a tűztérbe, ahol háromfokozatú rostélyon keresztül érkezett be a faapríték, majd 900 fokon elégett. Zanatyné Uitz Zsuzsanna a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. távfűtési üzemének műszaki vezetője az eseményen elmondta, a Zöld Fűtőmű kizárólag a fűtési szezonban működik, a kemencékben a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. által biztosított, erdőkben ledarált faapríték izzik. A nyári időszak, a használati melegvízet, a Kanizsai utcai fűtőmű biztosítja.

 

– A hőmixnek – ami kimegy a hálózatba – csaknem 60 százalékát a Zöld Fűtőmű biztosítja – emelte ki Zanatyné Uitz Zsuzsanna. – Harminc százalékát a gázmotoros erőművek, a maradék 10 százalékot a gázkazánok állítják elő. A legkeményebb időszak, január és február, akkor kell a legtöbb faaprítékot felhasználni. Fontos elmondani, hogy a Zöld Fűtőmű megújuló energiával működik, ezáltal a szén-dioxid-kibocsátásunk is jelentősen lecsökkent – tette hozzá a távfűtési üzem műszaki vezetője.

 

Megéri a faapríték táplálta távhőt választani 

 

Zanatyné Uitz Zsuzsanna arról is beszélt lapunknak, folyamatosan csatlakoznak a kaposvári intézmények a távhőhálózatra. Idén a Kinizsi élelmiszeripari szakképző, valamint PTE egészségügyi szakképző intézményével bővült a felhasználók listája. – A kaposváriak körülbelül harminc százaléka él olyan lakásban, amely távfűtött – mondta. – Ezek főleg panelépületek, nagyjából 7200 lakásról van szó, de iskolák, óvodák, kormányhivatali épületek, a színház, az aréna is távhővel ellátott, ez csaknem 90 kaposvári intézményt jelent. Arra is lehetőség van, hogy a családi házak rácsatlakozzanak hálózatra. Az áraink kedvezőek, csakúgy mint a lakossági gáz ára, mert az is rezsivédett. Leginkább azonban a közintézményeknek éri meg rácsatlakozni a távfűtésre. Főleg azért, mert a jelenlegi árunk a tavalyihoz képest ötven százalékkal csökkent, az áfatartalma pedig 5 százalék. Az árcsökkentés annak köszönhető, hogy megújuló energiával működik a Zöld Fűtőmű – hangsúlyozta Zanatyné Uitz Zsuzsanna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában