Szép diadal

3 órája

Harmincezer nézőt intett csendre a Videoton 40 éve Párizsban

A Dukla Praha elleni továbbjutás után a Paris SG otthonában is magabiztos, 4-2-es győzelmet aratott a Videoton FC 40 évvel ezelőtt, 1984. október 24-én.

A Videoton FC 40 évvel ezelőtt olyan teljesítményt produkált, amely a mai napig páratlan a magyar klubfutball történelmében. Az UEFA Kupa menetelés egyik fontos állomása volt Párizs, ahol 1984. október 24-én lépett pályára a csapat.

A vezetést gyorsan megszerezte Kovács Ferenc csapata, hiszen Szabó József már a 2. percben gólt szerzett a Parc de Princes-ben, 0-1. A támadó aztán a 28. percben Májer Lajos beadása került egy védőn megpattanva Szabóhoz, aki három párizsi védő gyűrűjében is jól kiemelkedett és 10 méterről a bal sarokba fejelt, 0-2.

A szünet után mindössze nyolc percet kellett várni az újabb gólra, Csongrádi Ferenc három lépésről kotorta a kapuba Májer középreadását, 0-3. A magabiztos előnyt a 73. percben egy újabb Csongrádi gól növelte. „Burcsa a jobbszélről pontos labdát küldött középre, Csongrádi 10 m-ről előrevetődve úgy fejelt a bal felső sarokba, hogy a labda az ötösön pattant egyet, 0-4– írta le a gólt a Fejér Megyei Hírlap tudósítása. Ezután gyorsan szépített a PSG Dominique Rocheteau révén, aki nem sokkal később ismét betalált, de ez már csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő, 2-4.

„A tegnapi francia lapok egyértelműen győzelmet vártak a párizsi csapattól, de azt is hozzátettek, hogy vigyázni kell a Videotonra, mert jó csapatnak tartják. Azt senki sem gondolta, hogy vereség lesz a dologból, a legborúlátóbbak is legföljebb csak döntetlent tudtak elképzelni” – érkezett a telefonjelentés Párizsból, a Fejér Megyei Hírlap munkatársától. Azt is megtudhattuk, a Videoton öltözőjében nyugodt volt a hangulat a mérkőzés előtt.

A telefonhívásból kiderült az is, hogy a játékosok kivonulásakor a szurkolók nagyon jó kedvűek voltak, azonban a hangos nézőtér pár perc múlva igen csöndessé változott. „Ahogy estek a Videoton góljai, úgy változott a közönség hangulata és sok esetben a Videoton játékosainak szólt a taps. A piros-kékek olyan tettet hajtottak végre, amelyre felkapja a fejét az európai futball-közvéleménye” – mondta a munkatárs. Hozzátette, az egy héttel korábban Hollandiában diadalmaskodó magyar válogatott mellett a több szakember szerint pillanatnyilag a legjobbnak tartott magyar klubcsapat is bebizonyította, hogy egyre jobban számolni kell a magyar labdarúgással. „Lehet, hogy ebben van némi túlzás, de az biztos, hogy a Videoton csapata a Parc de Princes stadionban elkápráztatta a közönséget.”

 

A telefonon jelentő munkatárs szerint Kovács Ferenc szinte minden elképzelése megvalósult. Mint kiderült, az edző a mérkőzés előtt azt mondta, hogy Végh Tibornak lesz csak kötött feladata, Safet Susics őrzése, így Burcsa Győző és Csongrádi Ferenc a játék szervezésével törődhetett. Ezzel a taktikai döntéssel húzta ki a párizsiak méregfogát a székesfehérvári együttes a munkatárs szerint.

„Láthatóan nagy volt az öröm a Videoton öltözőjében a mérkőzés után, ugyanakkor a másik öltözőben síri csend honolt. Elképzelhető, hogy Franciaországban a mai napon sztrájk lesz, így a hazaindulás időpontja e pillanatban még kérdéses” – zárult a telefonjelentés. Nem sokkal később, pedig már a továbbjutásnak örülhetett a Videoton.

Paris SG – Videoton 2-4 (0-2)
Párizs, 30 000 néző, vezette: Robinson (angol)

PARIS SG: Baratelli — Lemoult, Janvion, Bathenay, Jeannol — Couriol, Fernandez, Susics — Toko, Rocheteau, Niederbacher. 

VIDEOTON: Disztl P. — Végh, Novath, Csuhay, Horváth — Vaszil, Csongrádi, Szabó, Vadász — Májer (Palkovics), Burcsa.

Góllövők: Rocheteau (2) illetve Szabó (2), Csongrádi (2) 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában