Repkedés

1 órája

Gyorsriasztás: drón ellenőrzéskor szinte garantált a lebukás

A Magyar Rendőrség flottájában jelenleg 64 működőképes drón található, s további 38  beszerzése van folyamatban: Somogyban 2020 óta kiemelt eredményességgel alkalmazzák a berendezéseket, legutóbb Kaposváron 94 szabálytalankodó bukott le.

Harsányi Miklós

Fotó: Szakony Attila

- A közlekedésrendészeti akciók során a rendőrségi drónok jó minőségű felvételek készítésére alkalmasak - tájékoztatta lapunkat kedden a Somogyi Vármegyei Rendőr-főkapitányság (SVMRFK). - Így megfelelő magasságból is értékelhető bizonyítékokat tudnak készíteni a szabálytalankodókról. Az eszköz nagy hatékonysággal tudja kiszűrni az agresszív, a többi közlekedőt veszélybe sodró sofőröket. 

A tilos jelzésen áthaladók és a záróvonalon átlépők mellett a szabálytalanul előzőket rögzítették legtöbbször  az eddigi bevetések során. S a rendőrök 

nem csak a szabálytalanul közlekedők kiszűrésére használják a drónokat, hanem rendezvények biztosítására, balesetek és bűnügyek helyszínelésére valamint körözött személyek elfogásakor is alkalmazzák.

- A pilóta nélküli légijármű flotta - részben eredményessége és  sokrétű alkalmazhatósága miatt - Somogyban évről évre bővült és korszerűsödött - derült ki az SVMRFK tájékoztatójából. - S ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog.

Arra a felvetésre, miszerint hol használtak legutóbb vármegyénkben drónt a közlekedési ellenőrzés során rendőrök, s legközelebb melyik településen várható, az SVMRFK közölte: közlekedési ellenőrzésekkel hetente találkozhatunk a vármegye bármely pontján. Ezek eredményeiről a legtöbbször beszámolnak, legutóbb Kaposváron 94 szabálytalankodó bukott le. Az akciók leendő helyszínei viszont nem nyilvánosak, a közlekedőknek hozzá kell szokniuk, ha szabálytalanságot követnek el, bárhol, s bármikor tetten érhetik őket. 

- Aki betartja a szabályokat, annak továbbra sincs félnivalója - közölték.-  Az ellenőrzések a közlekedésbiztonság javítása, a balesetmegelőzés érdekében történnek. 

A rendőrség kötelékén belül azok lehetnek drón kezelők, akik a háromhetes elméleti és gyakorlati képzésből felépülő szaktanfolyamot teljesítették és az adott típusú pilóta nélküli légijárműre vonatkozó típusvizsgát is sikeresen megoldották. 

 

A polgárőrök is fejlesztik a flottát

 

- A Magyar Rendőrség flottájában jelenleg 64 működőképes drón található és további 38  beszerzése van folyamatban - közölte rendőrség kommunikációs osztálya a hirado.hu-val. Arról is beszámoltak: a rendőrségi drónok mindegyike a DJI termékcsalád különböző típusaiból származik, amelyeket különféle feladatokra használnak. Ezek között találhatóak nappali és hőkamerás eszközök is. 

- A somogyi polgárőrök 2021 óta használnak drónokat, 14 berendezés van egyesületek tulajdonában - mondta Poór Gyula, a megyei polgárőrszövetség elnöke. - A fejlesztéseket folytatni kívánjuk, ez a jövő.

A külterületeken alapvetően az illegális hulladéklerakók felderítésében használják a drónokat a csapatok, s ezen kívül eltűnt személy felkutatására is alkalmas az eszköz. Legutóbb májusban kaptak két berendezést: egyiket a somogyzsitfai egyesület vette át, a másik a szövetségnél van. Somogyban - az Országos Polgárőr Szövetség segítségével  - eddig 40-en tettek drónkezelői vizsgát, s előreláthatóan novemberben újabb tanfolyamot szerveznek, melyen csaknem 25-en vesznek részt. 

Megyénkben 2620 taggal 84 polgárőregyesület működik, s összesen 124 településen látják az önkéntes bűnmegelőzői és közlekedésbiztonsági szolgálatot. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában