Vízszennyezés

3 órája

Tömegével pusztultak a halak a Kapos-folyóban

Haltetemeket találtak Kaposvárnál és Dombóvárnál is a Kapos-folyó keleti szakaszán. Vizsgálják, hogy mi okozta a halpusztulást.

Koszorus Rita

Fotó: MW

Haltetemeket sodort a víz Kaposvárnál és Dombóvárnál is; s a horgászok nagy halakat is láttak, ahogy az életükért küzdve a felszínre jöttek oxigénért. A Dombóvár Városi Horgász Egyesület hivatalos közösségi oldalán a hétvégén jelezte a tagságnak, hogy halpusztulás miatt bejelentést tettek a hatóságoknál és felvették a kapcsolatot a Kaposvári Sporthorgász Egyesülettel a Kapos-folyóban történt eset miatt.

A Kapos-folyó Kaposvárnál
A Kapos-folyó Kaposvárnál Fotó: Lang Róbert

A Kaposvári Sporthorgász Egyesületnél azt mondták: a somogyi szakaszon védett halak is elpusztultak.
– A halőrünk látta, hogy néhány centiméteres halak pusztultak el, sajnos volt köztük védett: szivárványos ökle, kis kárász és ponty ivadék is – mondta Kozári Miklós elnök. – Az okokat nem ismerjük, egyelőre csak találgatunk. Amikor ősszel leöblítik a cukorgyár tározóit, meleg víz kerül a folyóba. Ez hősokkot okoz azoknak az élő szervezeteknek, amelyek ott megtelepedtek és azoknak is, amelyek a folyóban vannak. A halpusztulás okát nem is lehet pontosan megállapítani, ahogy azt se, hogy már elpusztult állatok kerültek-e a Kaposba, vagy az ott lévők pusztultak el és sodródtak tovább.

Egyelőre találgatnak, mi okozta a halpusztulást a Kapos-folyóban 

Az illetékes Baranya Vármegyei Kormányhivataltól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy vizsgálatot indítanak a Kaposba került haltetemekkel kapcsolatban.
– A Baranya Vármegyei Kormányhivatal vízügyi, vízvédelmi hatósága, valamint az akkreditált laboratórium munkatársai az ügyben érintett társhatóságokkal a helyszínen ellenőrzéseket végeztek és megtették a szükséges intézkedéseket – közölték, hozzátéve, hogy a hatósági, valamint a laborvizsgálat jelenleg is tart. 

Szerdán a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Kaposon, a Magyar Cukor Zrt. hűtőtavainál történt halpusztulás miatt. A Kapos szennyezettségének felderítése érdekében a kormányhivatal akkreditált laboratóriuma mintavételezést végez. Egy nappal később, vagyis csütörtökön harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el a Kaposon, ahol olajos szennyezés tovább terjedését akadályozták meg a szakemberek a Virágfürdő közelében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában