Mundér

3 órája

Katonai szolgálat: A legszegényebb térségekben a legnagyobb az érdeklődés

Százötvenezer forintos szerződéskötési díj, hatszázezer forintos éves juttatás, ezen felül minden egyes katonai szolgálattal töltött napra huszonnégyezer forint és kétszeri étkezés jár: érthető, hogy Somogy legszegényebb részén a legnagyobb az érdeklődés az önkéntes tartalékos szolgálat iránt. A katonai szolgálat így sokak számára vonzó lehet.

Harsányi Miklós

Kézigránátdobás, műszaki zárépítés és hadijog a katonai szolgálat során: ezek mindegyikét begyakorolják és elsajátítják a somogyi önkéntes tartalékosok. Somogyban kiemelkedően nagy sikere van a toborzókampánynak, már több mint ötszázan vállalták a szolgálatot. 

A katonai szolgálat sokaknak vonzó lehet
A katonai szolgálat sokaknak vonzó lehet

– Az ismereteken kívül garantált az anyagi juttatások széles köre: csak az éves rendelkezésre állási díj bruttó 600 ezer forint – mondta csütörtökön lapunknak Győri Tamás százados, a kaposvári 7. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka. – Októberben sem csökkent az érdeklődés a kampány iránt. Legutóbb szeptember 30-án indult alapkiképzés Babócsán, ezen közel 50 tartalékos vesz részt. Vármegyénkben továbbra is folyamatos érdeklődést tapasztalunk, férfiak és nők egyaránt jelentkeztek. 
Szeretem, megvédem: a Honvédelmi Minisztérium a nyáron indította el a népszerű kampányt. Továbbra is vonzó ajánlattal várják a tartalékosokat, az új belépők bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjat kapnak. Az éves rendelkezésre állási díj bruttó 600 ezer forint, ezt havonta 50 ezer forinttal fizetik ki a tartalékosoknak. Szolgálatteljesítés idején naponta minimum bruttó 24 ezer forint az illetmény, s ezen kívül naponta egyszer ingyenes étkezést is biztosítanak számukra. A jelentkezés feltétele a betöltött 18. életév, legalább alapfokú iskolai végzettség valamint az egészségi és pszichikai alkalmasság. 

 

A katonai szolgálat mindenkinek megéri


  • Ajánlási bónuszt, azaz toborzópénzt is kaphatnak az önkéntesek: akik még egy tartalékost hoznak a seregbe, azok bruttó 500 ezer forintra jogosultak. Lényeges, hogy az új jelentkezőnek az alapkiképzésen kívül legalább hat hónapos tartalékos szolgálatot kell vállalnia. Egy ajánló évente legfeljebb három személyt hozhat be a honvédséghez. 
    Fontos tudni: a jelentkezők vállalják, hogy a szerződéskötés évében részt vesznek a 25 napos alapkiképzésen, s évente minimum hét nap szolgálatot vállalnak. A hadijog és a szolgálati szabályzat mellett az egészségügyi ismeretekről is szó esik az elméleti kiképzésen, a gyakorlatin kézigránátdobás, műszaki zárépítés és éles lövészet is várja a tartalékosokat. 

     

 

Kalandot, közösséget és kihívást keresett a barcsi szakaszvezető 


Kaland, közösség és kihívás: a barcsi Schenker Tibor állítja, jó döntést hozott, amikor 2024-ben csatlakozott a vitéz Adorján József 44. Területvédelmi Zászlóaljhoz. A 40 éves, családos férfi már túl van az elméleti és gyakorlati kiképzésen, s kiválóan érzi magát a csapatban. 
– A barcsi Széchényi Ferenc Gimnáziumban 2004-ben érettségiztem, de akkor már megszűnt a kötelező sorkatonai szolgálat – mondta lapunknak a barcsi szakaszvezető. – Az ismerősöktől az utóbbi időben viszont gyakran hallottam az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatról, ami érdekelni kezdett, ki akartam magam próbálni. 
A 40 éves férfi júliusban írta alá a szerződést, nem sokkal később már a 25 napos elméleti és gyakorlati kiképzésen vett részt. Harcászat, fegyver szét- és összeszerelés továbbá lövészet: ez is szerepelt a programban. Nagy élmény volt számára, amikor a sántosi lőtéren gépkarabéllyal gyakoroltak. 
– A barcsiakon és a lakócsaiakon kívül istvándiak és kutasiak is jelentkeztek a zászlóaljhoz, a csapat fegyelmezett volt, mindenki komolyan vette a kiképzést – hangsúlyozta. – Örülök, hogy jelentkeztem, élményeket, tapasztalatokat lehet szerezni, s új területeken is kipróbálhatjuk magunkat. 
Arra a felvetésre – miszerint időben összeegyeztethető-e a munka, a családi élet és a szolgálat – azt mondta: neki sikerült. Schenker Tibor kiemelte: a honvédségtől anyagi juttatásokat kapnak, s úgy tapasztalja, hogy a környezetében is egyre többen érdeklődnek az önkéntes területvédelmi szolgálat iránt. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában