Növény termesztés

3 órája

Mintagazdaságot épített a bankár a KISZ-táborban

Egyedülálló vállalkozásba kezdett Fáy Zsolt és családja a Lengyeltóti határában lévő Kék-tó környékén. Permakultúrás gazdálkodásba fogtak, s ennek folyamatát szeretnék bemutatni.

Andricz Gabriella

A koronavírus-járvány idején a Balaton-partra költözött budapesti bankár 2021-ben vásárolta meg az akkor már 6-7 éve üresen és elhagyatottan álló egykori KISZ-tábor területét. Első perctől kezdve az volt a célja, hogy a környezetet átalakítva vegyszermentes gazdálkodásba kezdjen.  

A Covid alatt leesett a tantusz. Rájöttem, hogy irgalmatlan nagy baj van a világunkkal, nagyon sokféleképpen van elrontva az életünk.

 – mondta lapunknak Fáy Zsolt, aki családjával erre a gondolatra alapozva tervezte meg azt a permakulturális bemutatóközpontot, amelynek lényege egy olyan mezőgazdasági rendszer kialakítása, amely a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi mintául, és hosszú távon képes önmagát fenntartani oly módon, hogy a rendszer minden egyes elemét összehangoltan illeszti az egészbe. 
-Az üdülőközpontot a Balatonboglári Állami Gazdaság gyümölcsösének közelébe kezdték kiépíteni még a hatvanas években. Először sátortábor volt itt, 1965-től húszszemélyes faházakban laktak a KISZ-táborozók, a tájidegen, s épp ettől igazán izgalmas hotelt pedig 1969 nyarán adták át. Amikor mi megvásároltuk, le volt zárva a terület. Elsőre beleszerettünk, és erdei ösvényeket, vadregényes kempingeket, jurtákat, homokos beachet, és mandalakertet alakítottunk ki. Ma már a tábor melletti 30 hektáros területen gazdálkodunk és 5-6 embernek is munkát tudunk adni. Első lépésként egy víz­elvezető árokrendszert építettünk ki annak érdekében, hogy a környező, még tradicionális művelésű szántókról átfolyó vegyszeres víz ne kerüljön e területre – folytatta a tulajdonos. 
A szántót körbeültették fákkal, hogyha a környező gazdák permeteznének, a fák a permetet felfogják. A talajregenerációt elősegítve pedig olyan növényeket ültettek –például borsót –, amelyek visszaépítik a talaj nitrogéntartalmát. – Ma már van itt minden, gyógynövények, paradicsom, paprika... Egy ilyen kertet természetesen bárhol létre lehet hozni, akár egy lakótelepi ház erkélyén is, de mi arra vállalkozunk, hogy megmutassuk a folyamatot, hogy aki a permakultúráról többet szeretne tudni, az itt megtalálja. Természetesen el kell telnie 3-4 évnek, amire a talaj rendbejön, majd újra pár évnek, mire elmondhatjuk, hogy teljesen vegyszermentes a termés – részletezte a tulajdonos.

Egykor ifjú kommunisták jártak ide, ma gyüttmentek 

A projekt másik része a 20 hektáron létrejött Manas Garden, amely már a nyáron több nagy találkozónak adott helyet, így a Manas fesztiválnak, augusztusban pedig a Nomad Gatheringnek, illetve a Gyüttment Fesztivált is itt szervezték.  

 A belső útjaink felé vivő, tudatosságot fejlesztő, testi-lelki gyógyulást segítő találkozókat szeretnénk itt rendszeressé tenni. A régi KISZ-szállót csak minimális szinten újítottuk fel, a vizesblokk részre koncentrálva, az ide látogatók inkább sátraznak.

 Volt pszichodráma workshop, komoly meditációs kurzusok, családállítás, tibeti mandalaszórás, de természetesen lehetett bulizni, lazulni is. Mindezek mellett zajlik a Manas Gardenben egyfajta közösségépítés is, formálódik egy olyan vállalkozás, amely a huzamosabban itt élők munkáját szervezné meg. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában