Pályaválasztás

2 órája

Munkagépek hangja csábította a fiatalok a mezőgazdasági pályára

Pályaválasztási nyílt napot tartottak a Déli Agrárszakképzési Centrum szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági és Szakképző Iskolában, melyen több mint százan vettek részt. A szakember azt mondja, sok információ elérhető már online, mégsem szabad látatlanban dönteni.

Harsányi Miklós

A marcali, kéthelyi, balatonszentgyörgyi, mesztegnyői fiatalokon kívül Zala és Komárom-Esztergom vármegyéből is jöttek látogatók. Tóth Krisztina, Déli Agrárszakképzési Centrum szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági és Szakképző Iskola igazgató elmondta: a középiskolába jelenleg 245 diák jár és két-két szakmában szakmunkásokat, illetve technikusokat oktatnak. Az erdésztechnikus és a mezőgazdasági gépésztechnikuson kívül mezőgazdasági gépészeket valamint erdőművelő fakitermelőket is tanítanak.

pályaválasztás
A pályaválasztás alkalmával kinyitotta kapuit a szőcsénypusztai intézmény Fotó: MW

A felvetésre – miszerint az internet világában miért lehet hasznos a hagyományos nyílt nap – az igazgató kiemelte:  az érdeklődők sok információt gyűjthetnek a honlapról, illetve a közösségi médiában, ám a személyes találkozás során közvetlenül megismerhetik az iskolát a leendő diákok. S ez különösen fontos a kollégisták számára, hiszen ők a tanév közben több időt töltenek el a középiskolában, mint otthon.

– Sokat számíthat a pályaválasztásnál, hogy milyenek az első benyomások, miként fogadják a diákokat, a szülőket – hangsúlyozta Tóth Krisztina. – Úgy érzem, nem szabad látatlanban dönteni, jó, ha a gyerekek, a családok felkeresik az iskolát. 

Az erdészeti területen is nehézséget jelent az utánpótlás, s a végzős mezőgazdasági gépészeket szinte már az iskolapadból elviszik a vállalkozások, a jól felkészült fiatal szakemberek könnyen elhelyezkedhetnek. Az igazgató elmondta: hamarosan új felnőttképzéseket indítanak, a virágkötő és virágkereskedő oktatás mellett azok jelentkezését is várják, akik a méhészet, illetve a fakitermelés iránt érdeklődnek. 

Fontos az utánpótlás

Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke kiemelte: a pályaválasztási nyílt napok mindenképpen hasznosak és fontosak. A fiatalokat közelebb kell hozni a mezőgazdasághoz és az erdészeti szakmához is. Döntő a szakember-utánpótlás, ezen múlik, hogy a jövőben ki termeli meg az élelmiszerünket.

Informatikában jártas gépkezelőkre is szükség van 

Torma Sándor, a somogyzsitfai iskola korábbi igazgatója szerint a somogyi mezőgazdaságból hiányzik a képzett munkaerő, még mindig nem történt meg teljesen a nemzedékváltás. Feltétlenül szükség van gépészekre, informatikában jártas gépkezelőkre, továbbá állatgondozókra is. Biztos elhelyezkedés és növekvő jövedelmek: részben ez szól a mezőgazdaság mellett. S ez mindig változatos pálya, ami a fiataloknak kihívás lehet. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában