Régiségek

1 órája

A Hollóházi nem kell, a Zsolnay, a Herendi még úgy-ahogy megy

Szinte csak értéktelen festményekkel, porcelánokkal és pénzekkel keresik fel az általunk megkérdezett régiségkereskedőket. Tapasztalataik szerint több olyan tárgy­tól próbálnak megszabadulni az eladók, melyből sok fellelhető, és semmi egyedisége nincsen. A régiségpiac évek óta mélyrepülésben van Kaposváron.

Marosi Gábor

Egymilliárd pengővel, régi papírötvenessel és tízforintossal a zsebünkben érkeztünk meg a kaposvári Dorottya Házba szervezett antik tárgyak felvásárlására. Nem számítottunk nagy tömegre, várakozásunk be is igazolódott. Amikor beléptünk a „becsüs” terem ajtaján, abban a pillanatban riadt fel álmából a régiség felvásárlással foglalkozó hölgy. Miután kinyitotta a szemét, hellyel kínált minket, és megkérdezte, mit szeretnék eladni.

Szinte csak értéktelen festményekkel, porcelánokkal és pénzekkel keresik fel az általunk megkérdezett régiségkereskedőket
Szinte csak értéktelen festményekkel, porcelánokkal és pénzekkel keresik fel az általunk megkérdezett régiségkereskedőket Fotó: Lang Róbert

– Csak régi papírpénzt hoztunk magunkkal, kíváncsiak vagyunk arra, mennyit ért – feleltük. Ahogy elővettük a pénztárcából a régi fizetőeszközöket, és megpillantotta az állapotát a felvásárló, egyből mondta is, nem szabad összetűrve tárolni, szakadt a széle, ezért szinte semmit nem ér. Azért kézbe vette a pénzt, és megvizsgálta alaposabban is, hátha talál valami egyedi jelet, számot vagy betűt rajta. Hiába forgatta és kereste az értékét jelző feliratot, sajnos rajtunk maradt a pengő és a forint. A becslés közben elárulta, először jár Kaposváron, és várhatóan többet nem is jön, mert szinte alig akartak rásózni valamit, és azok is olyan tárgyak voltak, melyek abszolút értéktelenek. 

Fotó: Lang Róbert

Annak sincs egyszerű dolga, aki naponta várja, hogy betoppanjon hozzá valaki egy értékes festménnyel vagy porcelánnal. Porteleki Jánosné kaposvári használtcikk- és régiségkereskedő érdeklődésünkre elmondta, egyre ritkábban próbálnak neki eladni valamilyen régiséget. Viszont ha valaki mégis betéved a boltjába, akkor olyan tárgyat visz be, amit nem érdemes megvenni, mert szinte értéktelen.

– Tizenöt évvel ezelőtt még nagyon jó volt a forgalom, most viszont havonta talán négyen térnek be a boltomba – mondta Porteleki Jánosné. – Régebben a bútorok nagyon „mentek”, most már alig. Van olyan neobarokk garnitúrám, ami tíz éve itt áll az üzletben – tette hozzá. 

A festményekre van érdeklődés Fotó: Lang Róbert

Inkább szabadulnak a régiségektől

Porteleki Jánosné arról is beszélt, a Zsolnay-eozint jobban el lehet adni, de abból is inkább az art decót. Sok pénzt azonban azért sem tud elkérni, mert akkor biztosan nem veszik meg tőle. A Hollóházi termékeket nem lehet eladni, Herendiből viszont a Viktória-mintást és a Rothschild-mintást keresik. A festmények közül Halvax Gyula-, Kunffy Lajos- és Neogrády-képekre van érdeklődés, illetve a képcsarnokos alkotások is a kedveltebb kategóriába tartoznak.
– A porcelánoknál is működik az, ami az autóknál, ha elhagyja a szalont, akkor jelentősen csökken az értéke – mondta a régiségkereskedő. – Egy új Zsolnay étkészletet újonnan 400-500 ezer forintért lehet megvenni, én viszont nem tudnám eladni 150 ezer forintnál drágábban – fogalmazott Porteleki Jánosné. A régiségkereskedő hozzátette, mára kevés vásárlója maradt csak. Néhány somogyi gyűjtő még betér a boltjába, és van néhány külföldi vendége is, aki érdeklődik a tárgyak iránt. Bár most már ők is inkább szabadulnának sok mindentől. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában