Újjáépült az életük is

3 órája

Öt nap alatt csodát tettek Balatonlellén, a tűzvész után otthonra lelt az idős házaspár

A balatonlellei tűzeset után nem egészen egy héttel a Szabó házaspár pénteken reggel beköltözhetett a számukra felújított szükséglakásba. Az önkormányzat és közösség példaértékű összefogásának köszönhetően a tűz után öt nappal máris új otthonra találtak.

Hajdú Marianna

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

Mint ahogy korábban megírtuk, szombat hajnalban vélhetően egy elektromos vízforraló okozott tüzet Irmapusztán és pusztította el a Szabó házaspár otthonát. A bajbajutottak azonban nem maradtak magukra, néhány nap alatt sikerült felújítani részükre egy szükséglakást Balatonlellén. A közösség és az önkormányzat összefogásának eredményeként a már két éve használaton kívül álló ház teljesen megújult. A munkálatok során a padlótól a mennyezetig mindent felújítottak, beleértve a hideg-melegvízrendszer kiépítését és egy új fatüzelésű sparhelt beépítését is, amelyhez szociális tűzifát is biztosítottak.

tűz, balatonlelle, Szabó házaspár
Új lakásba kötlözhet a házaspár a tűz után. Fotó: Németh Levente

Meghatottan léptek be az új otthonba

Péntek reggel különösen megható pillanat volt, amikor a Szabó házaspár átlépte a számukra kialakított menedék küszöbét. A csupán öt nap alatt elkészült lakásban minden apróságra figyeltek: a mikrohullámú sütő mellett egy tévé is helyet kapott, hogy az idős asszony ne legyen megfosztva kedvelt szórakozásától. 
A házaspár az elmúlt napokban sikeresen megbirkózott a múlt hétvége okozta stresszel, fiuk István is úgy látja, szüleinek sikerült visszanyerni nyugalmukat. Bár az ideiglenesen rendelkezésükre bocsátott üdülőapartmanban is jól érezték magukat, de már nagyon visszavágytak a megszokott környezetbe. Ezért is volt öröm számukra, amikor az önkormányzat a tűz által elpusztított otthonuk közvetlen szomszédságában lévő szükséglakás felújítása mellett döntött.

A felújítás során a biztonság is kiemelt figyelmet kapott. A lakásban szénmonoxid-érzékelőt szereltek fel, a falba pedig szellőzőt építettek, hogy a főzéshez és fűtéshez egyaránt használható sparhelt használata biztonságos legyen. Számos helyi lakos, a karitász és a családsegítő szolgálat is hozzájárult, hogy a lakás berendezésében ne legyen hiány. Étkészleteket, ágyneműt, háztartási eszközöket is adományoztak. 

A tűz tragédiája az egész várost megmozdította

Bár az új otthont szinte teljesen sikerült berendezni és felszerelni, még szükség lehet néhány háztartási eszközre és kiegészítőre. Az időseknek kell még néhány nap, hogy kiderüljön, mi hiányzik számukra. Az önkormányzat ígéretet tett arra, hogy továbbra sem hagyják magukra az idős házaspárt, és minden szükséges támogatást megadnak nekik. A leégett lakás kárfelmérése még nem kezdődött meg, ha helyreállítható, akkor az önkormányzat a felújításban is segít, hogy a Szabó házaspár ismét saját otthonában élhessen, hiszen az udvaron most is ott van a sok állat, gondozásuk napi elfoglaltságot jelent. 

Balatonlelle polgármestere, Felházi Miklós az ünnepi pillanat alkalmával azt mondta, a város nemcsak nyaralók paradicsoma, hanem egy összetartó közösség is. Mint mondta, Balatonlelle valódi közösség, ahol jó szándékú emberek élnek, akik azonnal összefognak, ha szükség van rá. A városüzemeltetés dolgozói és a karitász munkatársai gyorsan és hatékonyan cselekedtek, hogy a Szabó házaspárnak a lehető leggyorsabban új otthont biztosítsanak, tette hozzá.

A borzalmas tragédiát átélt idősek nagyon hálásak az elmúlt napok törődéséért és a segítségért. Az a szeretet és figyelem, amit az elmúlt napokban kaptak elég erőt és energiát adott a számukra ahhoz, hogy elhiggyék, minden rendben lesz. 

Az újrakezdésben bárki nyújthat anyagi segítséget a Szabó házaspárnak, az alábbi számlaszámon. Szabó Béláné 50453702-10052510-00000000.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában