Nézzünk fel, mert ilyen élményre sokáig nem lesz ismét lehetőség!

4 órája

Látványos üstökös halad át felettünk: ne hagyjuk ki a különleges égi jelenséget!

Ma este mi is szabad szemmel láthatjuk a különleges égi jelenséget, ha tiszta az idő. Egy lenyűgöző üstökös szeli át Magyarország égboltját!

Hajdú Marianna

Egy évtizedek óta nem látott különleges égi jelenséget figyelhetünk meg ma éjjel Magyarországon. A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös szabad szemmel is látható, és most ragyogó fénycsóvájával áthalad az égbolton. Az üstököst először 2023 januárjában fedezték fel kínai és dél-afrikai csillagászok. Az elmúlt napokban több felvétel készült róla, köztük a Balaton partjáról is, ahol a felhős idő ellenére sikerült megörökíteni a hazai szakembereknek.

A Tsuchinshan-ATLAS üstökös, amit nem szabad kihagyni!

A C/2023 A3 üstökös egy olyan égi jelenség, amelyet csak néhány évtizedenként lehet megfigyelni. Most a Balaton mellett Magyarországon mindenhol láthatjuk, így ne hagyjuk ki ezt a különleges alkalmat! Az üstökös látványa különösen látványos a vidéki területeken, ahol a fényszennyezés minimális.
Ma este a meteorológusok szerint az ország nagy részén tiszta égbolt várható, így szabad szemmel is könnyen észrevehetjük az üstököst. Észak és közép-Magyarországon lesznek a legjobb megfigyelési lehetőségek, míg a nyugati megyék lakóinak talán még várniuk kell, hogy megcsodálhassák az égi jelenséget a felhők miatt.

Miért különleges ez az üstökös?

Az üstökös különlegessége nem csak a ritkaságában rejlik, hanem abban is, hogy az elkövetkező években ilyen látványos üstököst már nem figyelhetünk meg Magyarország felett. A Tsuchinshan-ATLAS üstökös fénysávja csodálatos, szinte mesebeli képet fest az éjszakai égboltra, ami garantáltan emlékezetes élményt nyújt minden megfigyelőnek.

Érdekesség az üstökösről:

Az üstökös jelenleg a belső Naprendszer felé tart, és várhatóan 2025 tavaszán éri el a naptávolpontját, ami az egyik legjobb alkalom lesz arra, hogy a Földről megfigyeljük. Jelenleg a C/2023 A3 már szabad szemmel is látható, különösen akkor, ha az égbolt tiszta. Ahogy közeledik a Naphoz, fényessége tovább növekedhet, így még lenyűgözőbb látványban lehet részünk a következő hónapokban.

Az üstökös egyik legérdekesebb jellemzője a hosszú fénycsóva, amelyet maga után húz. Ez a látványos jelenség a Nap fénye miatt alakul ki, ugyanis ahogy az üstökös a Naphoz közeledik, a felszínén lévő jég és por elolvad, és ezek a részecskék alkotják a fényes csóvát.

Az üstökös megfigyelésére a következő napokban és hetekben is lehetőségünk lesz, különösen tiszta égbolt esetén. Bár távcsővel még részletesebb képet kaphatunk róla, megfelelő körülmények között akár szabad szemmel is észrevehető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában