Helyi kultúra

2024.08.20. 14:37

A 120 éve született Kerkai Jenő előtt tisztelgett a zászlóval

Koszorus Rita

Az andocsi Nagyboldogasszony ünnepen ajéndokozott Bekes József és családja egy KALOT zászlót Nyéky Kálmánnak, az andocsi bazilika plébánosának. Manapság ritka a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete (KALOT) zászlója, mellyel a gyűjtő annak alapítójára, a mártír Kerkai Jenő jezsuita atyára is felhívta a figyelmet, akit éppen Kaposvárról vittek börtönbe és kínoztak meg az ávósok. – Az idei év születésének 120-ik évfordulója, de sajnos méltatlanul kevés megemlékezést tartanak Kerkai Jenőről, pedig ő is, csakúgy mint egykori tanára Mindszenty József megérdemelne egy szobrot Kaposváron, mondta Bekes József. 

Ritkaság lapult a kaposvári gyűjtőnél.

Nyéky Kálmán örömmel vette át a ritkaság számba menő ajándékot, amelynek birtoklásáért a kommunizmus alatt idején börtön járt. Ma már a bazilikát díszíti. A KALOT-zászló 1939-ben már látható volt itt egy zarándoklaton. – A történelmi emlékeknek nagyon fontos szerepük van mindannyiunk számára. A zászlók kifejezik identitásunkat és különösmódon is tudnak lelkesíteni bennünket. Azt remélem, hogy az andocsi kolostorban ez a KALOT -zászló emlékeztetni fog mindenkit, hőseink hitére és buzgóságára, mondta megkeresésünkre Nyéky Kálmán. 

Kerkai Jenő a kaposvári jezsuita rendházat vezette, s egész életét a magyar nép felemelésének szentelte, korának megrendíthetetlen alakja volt, a kommunista hatóságok 1949 februárjában mégis letartóztatták, majd államellenes összeesküvés és népellenes tevékenység vádjával elítélték. Őt tartják a modern kereszténydemokrácia megalkotójának és nagyban hozzájárult az agrárművelődés megszervezéséhez. Tíz éves börtönbüntetése után Pannonhalmára került egy idősek otthonába és itt hunyt el 1970-ben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában