Emléktábla

3 órája

Az ismeretterjesztés példaképeire emlékeztek Kaposváron

A somogyi ismeretterjesztés nagyjainak tiszteletére emléktáblát avattak Dózsa György utcában, majd emlékkonferencián idézték fel Horváth Gyula, a Kaposvári Egyetem és a Somogy Megyei TIT tanárának alakját, aki tavaly hunyt el.

Kovács Gábor László

Ezentúl aki arra jár majd a forgalmas belvárosi utcán, fejet hajthat az emlékük előtt – hangzott el az avatóünnepségen, ahol Gál Laura énekművész, és a Kultúr Találka Együttes lépett fel, majd Szakály Sándor történész professzor, a TIT országos szövetségének elnöke méltatta az emléktáblán szereplők életútját. Horváth Imre (1953-2003), Rott Pál (1936-2015), Ulrich Károly (1936-2019), Zetz József (1937-2021), és Horváth Gyula (1945-2023) életében az volt a közös, hogy valamennyien missziónak tekintették, hogy Somogy sok településére elvigyék a tudást. 

– Kiváló előadók, nagyszerű emberek voltak, sok tanítvánnyal – mondta Szakály Sándor, akinek Zetz József történelmet és földrajzot tanított, míg Horváth Gyula a kollégája volt a Veszprém-Pannon Egyetemen. – Személyükben országos szaktekintélyek ragadták meg a somogyi kisgyermekek fantáziáját, és indították el őket esetenként a tudományos pályán.   

 

Horváth László Árpád, a Somogy Megyei TIT elnök-vezérigazgatója vezetésével megkoszorúzták az emléktáblát. Horváth Imre üzemvezető 1990-ben lett a TIT nagyatádi irodájának vezetője, irányítása alatt a szervezet a város legjelentősebb felnőttképzési intézményévé. Rott Pál orvos a 60-as évektől sok előadást tartott, és a publikációin kívül három könyvét is kiadta a társulat, köztük a Kacagó biológiát. Ulrich Károly részt vett a TIT országos szövetsége etikai bizottságának munkájában, amelynek több cikluson át elnöke volt. Zetz József kaposvári tanárt színes, sugárzó egyénisége hamar a legnépszerűbb előadók közé emelte. Horváth Gyula egyetemi docens nyelvzseniként 8 idegen nyelvből vizsgáztatott, és vizsgaszervező központtá tette a TIT-et. Megnyerő, humoros természetével és tudásával vívta ki kollégái és diákjai szeretetét.  

Az emlékülésen Horváth Gyulára Sütő Zoltán, a MATE tanára, Szántó László nyugalmazott levéltáros, Bertalan Péter történész és mások emlékeztek. Rátkai Ferenc ügyvéd elmondta: fantasztikus egyéniség volt, szédületes ismeretekkel és általános műveltséggel rendelkezett. Kaposvár legnagyobb polihisztora és tudósa volt, felejthetetlen humánummal megáldva, tette hozzá Bertalan Péter.          

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában