Kortárs művészet

2024.09.08. 08:55

Betonszobrászok mutatkoztak be a Vaszary képtárban

Különleges kortárs művészeti esemény résztvevői lehettek azok, akik szombat délután ellátogattak a Vaszary képtárba, ahol megnyílt az Újraalkotott kő című csoportos betonszobrászati kiállítás és a kaposvári származású világhírű művész Göncz Dalma egyéni tárlata. A közös pont a művészek fő alapanyaga, vagyis a beton volt, amelyről sokan az iparra asszociálnak, pedig a kortárs művészet egyik legizgalmasabb ágának művelői olyan mesterien formálják, hogy abból időtálló műalkotások születnek.

Koszorus Rita

A betonról a legtöbb embernek az építkezések, panellházak, vagy éppen járdák és utak jutnak az ember eszébe. Pedig művészeti felhasználása ma már szerteágazó és roppant gazdag. Ennek ékes példája a Vaszary képtárban szombaton megnyitott Újraalkotott kő című tárlat, amelyen Baróthy Anna, Csurgai Ferenc, Farkas-Pap Éva, Makra Zoltán, Mindák Gergely, Várbíró Kinga, Veres Balázs, Szilágyi Csilla, Papp Pala László és Varga Tibor munkáit tekinthette meg a közönség. 

Betonnal festett valóság 

– Izgalmas formákat látunk; gömbölydedeket és éleseket, matematikai pontossággal megalkotottakat és a véletlen bízottakat. Igaz látunk keménységet is az alkotásokon, de sok esetben lágyságot is, mondta megnyitó beszédében Molnár Zsuzsanna kulturális újságíró. 
A Monostori Művésztelep alkotói legizgalmasabb munkáikat hozták el Kaposvárra, közülük többen kötődnek a városhoz, hiszen a Rippl-Rónai Művészeti Karon végeztek, vagy éppen az intézményben dolgoztak oktatóként. A megnyitón elhangzott: a Pajger-Kovács Lilla és Szilágyi Csilla kurátorok által megálmodott kiállítás hiánypótló hazánkban. Hiszen ezzel a technológiával ennyi művet bemutató tárlat még nem volt Magyarországon.

 

Hazahozta művészetét Kaposvárra 

Ezzel egy időben Göncz Dalma betonnal festő művész alkotásait is megtekinthette a közönség. A nemzetközi színtéren is elismert kaposvári származású alkotó először mutatkozott be szülővárosában. – Habár már Hongkongtól kezdve nagyon sok helyen állítottam ki, de most izgultam a legjobban. Nagyon vártam a mai napot, mert mégis hazajöttem ide, ahol születtem és itt más a befogadóközönség, sokkal személyesebb élmény ez nekem, mondta kérdésünkre Göncz Dalma. Az alkotó Greenish című kiállításán a fenntarthatóság és a természeti események volt a fő téma, ez köszönt vissza a képeken. Arra is volt példa, hogy vulkánkitörés ihlette meg a művésznőt, de a természet törékeny egyensúlya is visszaköszön alkotásán. –A képek újragondolják a kép és nézőjének viszonyát, mert alapvetően a monumentális kő alkotások évszázadokon át köztéri alkotások volt, itt viszont beltéren látjuk őket, intim viszonyba kerülünk. Egyikkel sem tudjuk azt megtenni, hogy hazavisszük és megszokjuk, mert ahányszor ránézünk Göncz Dalma alkotásaira, újra odavonzza a tekintet, mondta Antalffy Péter történész, aki megnyitotta a tárlatot. 

A fenntarthatóság fővárosa 

– Göncz Dalma tárlata a legkaposváribb tárlat, amit az elmúlt időszakban láthattunk. Egy kaposvári festőművészről elnevezett kaposvári kiállítótérben láthatjuk egy kaposvári művész alkotásait. Ráadásul olyan műtárgyakat láthatunk, amelyek középpontjában a hulladékmentesség témája áll. Ezért is kiváló helyszín az Együd Árpád Kulturális Központ, mert ha bárki rákeres az interneten, hogy mi Magyarország fenntarthatóság fővárosa, láthatja, hogy Kaposvár az, mondta Pintér Rómeó, alpolgármestere, aki az egybegyűlteket köszöntötte. Kiemelte: aranybetűkkel írják majd be a város történelemkönyvébe ezt a napot, hiszen két maga nemében formabontó tárlat megnyitójának lehettek szemtanúi azok, akik ellátogattak a Vaszary képtárba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában