„Mindenkinek ott van a szívében, lelkében egy kincsesbánya: a saját gyermekkora!”

2024.09.15. 07:00

Óperencián túlról szól a rádió, Süsü nem hagyná ki

A Csukás Meserádió szeptember 1-én indult el. A rádió névadója a 2020-ban elhunyt Csukás István, aki generációk gyermekkori kedvenceit alkotta meg. Pom Pom, Mirr-Murr és a Nagy Ho-ho-ho-horgász megálmodójáról Nagy Pankával, Csukás István keresztlányával beszélgettünk.

Hajdú Marianna

sdr

Mit gondolnak a Csukás Istvánról elnevezett meserádió indulásáról?

Hiánypótlónak tartjuk, régóta hiányzott egy biztonságos csatorna, amelyen keresztül olyan tartalmakhoz juthatnak a gyerekek, amelyekre szükségük van és örömüket lelhetik benne. A mese világa a gyermekkor része kell legyen, mert segít elképzelni, helyén kezelni dolgokat, feldolgozni szituációkat, megtanít bátornak, kitartónak, őszintének lenni. A jó mese úgy tanít a jóra, hogy észre sem veszed. A keresztapám, Csukás István, kinek nevét a meserádió viseli, nagyon fontosnak tartotta, hogy a mese, a mesék világa a gyermekkor része legyen. Fontos számunkra, hogy örökségét a következő generációk is ismerjék, megismerhessék, ezért nagyon boldogok voltunk, amikor a meserádiótól megérkezett a megkeresés a névhasználatot illetően. Az arculattervezésnél is kikérték a mi, illetve Lévai Sándor – a Süsü báb tervezője – örököseinek véleményét.  

Csukás István 83. születésnapja Nagy Pankával.
Csukás István 83. születésnapján keresztlányával, Nagy Pankával 
Forrás: Nagy Panka

Hogyan reagáltak, amikor először hallottak a rádióról?                                                 

Boldogok voltunk, Ő is az lenne. Az ilyen típusú megkereséseknél mindig feltesszük magunkban a kérdést, Ő vajon örülne-e neki. Itt kérdés sem volt, hogy nagyon büszke lenne, mert ez az egész a gyerekekért van, nekik szól.

Mit gondolnak arról, hogy Csukás István művei a mai napig ilyen népszerűek?

Az ő meséi időtállóak, mert kedvesek, viccesek, tele szeretnivaló karakterekkel. Ezért is annyira népszerűek a mai napig. Remélem a jövő nemzedéke is ilyen és ehhez hasonló erőszakmentes meséken, tartalmakon cseperedhet fel, ebben jelent nagy segítséget a Csukás Meserádió is.

Milyen jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az író művei generációkon átívelően tovább élnek?

A gyermeknek először a szülő és a nagyszülő olvas, mond mesét, mondókát, verset. Legalább is az én véleményem az, hogy ennek így kellene történnie. Minden generációnak megvannak az új meséi és új eszközei, de a szülő felelőssége, hogy mesél-e, vagy sem és ha mesél, mit mesél. Szerintem mindenki szereti megmutatni a gyerekeinek, hogy ő mit szeretett gyermekkorában, legyen az mesekönyv, rajzfilm, zene, film és még sorolhatnám. Az a generáció, aki Pista bácsi meséin nőtt fel, most nagy valószínűséggel szülő, nagybácsi, nagynéni tehát abban a korban van, hogy mesélhet, mesélheti azt, amit maga is szeretett és figyelheti a saját gyermeke reakcióit. Ez csodás élmény a gyereknek és a szülőnek is egyaránt, vagy akár a nagyszülőnek, aki egyszer már mesélte ezeket a történeteket.

Csukás István bográcsozás közben Balatonszárszón.
Csukás István bográcsozás közben Balatonszárszón, ahol élete jelentős részét töltötte és alkotott
Forrás: Nagy Panka

Van-e valamilyen különleges emlékük Csukás Istvánról, amit szívesen megosztanának az olvasókkal? Esetleg olyan történet, amely különösen kedves számukra?

Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, mert ő és a felesége, a keresztanyám, szinte a mindennapjaim része voltak születésemtől fogva. Sok emlékem, élményem fűződik hozzájuk, de a leglényegesebb, valószínűleg, hogy úgy formálták a személyiségem, a jellemem, ahogy azt egy szülő, nagyszülő, vagy egy keresztszülő teszi: észrevétlenül, szeretettel, példamutatással.   

Milyen személyes üzenetet közvetítenének a Csukás Meserádió hallgatóinak az író nevében?

A gyermekeknek azt, amit Pista bácsi maga nyilatkozott, hogy „Az élet tele van csodával, tele van vidámsággal és boldogsággal. Tessék megtalálni!” 
A felnőtteknek pedig, hogy adjunk a gyerekeinknek abból, ami a legdrágább manapság: az időnkből. Töltsük meg közös élményekkel, közös mese hallgatással, közös mese olvasással, mert ahogy Pista bácsi mondta „mindenkinek ott van a szívében, lelkében egy kincsesbánya: a saját gyermekkora!” Tegyünk róla, hogy a mi gyerekeinknek is legyen egy ilyen kincsesbányája, ahova majd felnőttként visszanyúlhatnak!

Mit gondolnak, milyen hatással lehet a rádió a fiatalabb generációkra? Hogyan járulhat hozzá Csukás István munkásságának megismertetéséhez a mai gyerekekkel?

Minden bizonnyal jó hatással lesz. A Csukás Meserádió által könnyebben elérhetőek a szülők számára olyan tartalmak, melyeket bátran engedhet a gyermekének hallgatni. Biztos lehet benne, hogy az értéket képvisel és a gyermeke fejlődését, lelki egyensúlyát, nyugalmát szolgálja. A mostani tizenévesek nem nagyon hallgatnak rádiót, más médiumokon keresztül hallgatnak zenét, műsorokat, ami nem baj, de így a rádiózás élménye kimaradt nekik. Az új meserádió indulásával talán a legújabb generáció a mesék, versek, mondókák által megszokja, hogy létezik olyan, hogy rádió, ahol nem feltétlenül lehet, vagy kell a tartalmat eltekerni, változtatni, váltogatni, mert a várakozásnak is van varázsa és kicsit segít abban, miként legyünk türelmesebbek. S ha igény van rá, akkor ott a rádió telefonos alkalmazása, ahol már lehet tartalmakat keresni, visszajátszani. Lejátszhatják egymás után akár 15-ször is. Akinek kisgyermeke van, az tudja, hogy ez miért fontos. Attól viszont óvnék mindenkit, hogy a kicsi gyermeke kezébe adja annak lehetőségét, – jelen esetben a telefont, tabletet – hogy ő maga választhassa ki, mit hallgasson. Ha kell, mi magunk indítsuk el a kért dalt, mesét tízszer, akkor is, ha a fülünkön jön ki, mint hogy rákapjon a gyerek arra, hogy váltogathatja a tartalmat. Erre felnőttként is rá lehet szokni és a mi agyunk is hamar elfárad tőle, hát még a gyerekeké...

Hogyan képzelik el a Csukás Meserádió jövőjét? Milyen irányvonalat látnának szívesen a rádióban?

Népszerű, sokat hallgatott, sokak által szeretett online tér lesz a gyerekeknek.  Maradjon ez az irányvonal a jövőben is, melyet a rádió készítői indulásnál kialakítottak, erőszak- és reklámmentes, életkornak megfelelő, környezettudatosságra nevelő, mely a gyerekek érzelmi és értelmi fejlődédét szolgálja szórakoztató módon, játékosan és vidáman.

Vannak-e további tervek arra vonatkozóan, hogy hogyan ápolhatnák tovább Csukás István emlékét más médiumokon keresztül?  

Hamarosan indul az általunk üzemeltetett www.csukasistvan.hu emlékoldal, amely az íróval kapcsolatos fontos információkat, közelgő eseményeket, színházi előadásokat és egyéb megjelenéseket egy helyen összegyűjtve tartalmaz majd. 

Hogyan képzelik el a jövőt Csukás István műveinek népszerűsítésében? 

Hamarosan, 2026-ban lesz keresztapánk születésének 90. évfordulója, ennek alkalmából tervezünk egy programsorozatot, több időpontban és helyszínen. Továbbá szeretnénk emlékszobát létrehozni a tiszteletére Balatonszárszón, ahol az év nagy részében élt és alkotott. Természetesen további ötletek is felmerültek, de erről még nem beszélnék. Az életművével kapcsolatban szeretném megemlíteni, hogy az emberek Csukás Istvánt, mint meseírót tartják számon és sokan nem is tudják, hogy csodálatos verseket is írt, így aki szerette meséit, gyermekverseit gyermekként, az felnővén a felnőttirodalomban is újra élvezheti Csukás István egyedi, senkivel össze nem téveszthető stílusát.

Milyen üzenetet szeretnének átadni azoknak, akik hallgatják a rádiót, vagy olvasni fogják a cikket?

Csodás lenne, ha a gyermekek először a szüleiktől, élőszóval mondott történetek által ismerkednének a mesék világával, mondjuk egy esti mese keretében. Egészen pici babakorban el lehet kezdeni mondókázni, mesélni, énekelni. Én a gyerekeimnek sokszor a saját napjukat meséltem el, hogy merre jártunk, mit csináltunk, úgy, hogy a szereplő egy kitalált mesefigura volt, de persze ők tudták, hogy a mese róluk szól. Én rádiót legtöbbször autóban hallgatok, sokszor a gyerekeim is velem vannak és nem egyszer előfordult már, hogy gyorsan csatornát kellet válltanom, mert vagy olyan téma került szóba, ami nekik nem való, vagy hírek – ami szerintem sokszor még egy felnőttnek is sok –, esetleg reklám. Ezért nagyon boldog vagyok, hogy ha a gyerekek is velem utaznak, innentől az appon keresztül gond nélkül hallgathatunk rádiót.

A Csukás Meserádió jelenleg interneten keresztül érhető el. A rádió hallgatható a www.csukasmeseradio.hu weboldalon, valamint iOS és Android mobilalkalmazáson keresztül. Így nem csak idehaza, de az Óperencián túl is hallgathatóak a kedves gyerekmesék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában