Ősz

2 órája

Dió és lecsó versengett az idei Diófesztiválon Lengyeltótiban

A zenés, táncos programokkal kísért eseménynek a művelődési ház és környéke adott helyet. Diós sütemény, diós palacsinta, dió olaj és tizenkétféle módon elkészített lecsó várta az érdeklődőket a lengyeltóti Diófesztiválon a hétvégén.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Kondérban, tárcsán és bográcsban is készült lecsó a lengyeltóti Diófesztiválon. Idén tizenkettő csapat ragadt fakanalat és vágott bele a főzésbe. Az öreglaki Szolid Ivók formáció nem éppen hétköznapi lecsót készített. Bosnyák Attila a csapat egyik tagja érdeklődésünkre elmondta, a lecsót csirkemellel, csirkemájjal és gombával bolondították meg. Köretnek füstölt szalonnás alapban készült tarhonyát szolgáltak fel, és saslikon sütöttek krumplit, hogy teljes legyen az ízharmónia.

dió
Finom sütemények díszelegnek a tányérokon a lengyeltóti diófesztiválon.
Fotó: TIBOR KOVACS

A Somogyiak Baráti Köre először vett részt a Diófesztivál főzőversenyén. Németh Julianna a szervezet elnöke kérdésünkre elmondta, lecsós paprikás krumplit főztek szalonnába bugyolált húsgombóccal. Nemcsak a főételük volt különleges, süteményeik is elkápráztatták az érdeklődőket.   

Zserbó néven indultunk a versenyen, ezért is döntöttünk úgy, hogy zserbó-variációkkal készülünk.

– mondta Németh Julianna. – Zserbó palacsintatortát, zserbógolyókat és hagyományos zserbót sütöttünk, de nagyon sok más süteménnyel is érkeztünk a fesztiválra – tette hozzá a szervezet elnöke.

A Diófesztiválon hagyományos sajtolással készült olajakat is lehetett vásárolni Szabó László standjánál. A balatonlellei férfi a dióolaj mellett, mogyoró, mák, tök és szőlőmag olajat is kínált az érdeklődőknek. Az olajkészítő érdeklődésünkre elmondta,  a dióolaj nagyon jó hatással van a koncentrációra, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterin szintet. Salátákhoz és süteményekhez is fel lehet használni, ezért egyre többen kedvelik.

A dió a lényeg

Lengyeltótiban csaknem 30 évvel ezelőtt találták ki, hogy a dió köré fesztivált szerveznek. Mikliánné Kollarics Tünde a lengyeltóti művelődési ház igazgatója elmondta, az ötletet az adta, hogy a településen található Közép-Európa legnagyobb dióültetvénye.

A zenés és táncos programok mellett idei, friss diót is kínáltak az érdeklődőknek, melyet pucolva és héjában is meg lehetett vásárolni.  

Egy olyan kincsünk van, amit muszáj kihasználnunk kulturális szempontból is

 – hangsúlyozta. Mikliánné Kollarics Tünde arról is beszélt, minden évben megpróbálnak kedveskedni az embereknek valami különlegességgel. Idén hat önkéntes vállalta azt, hogy több száz palacsintát süt, és adja ingyen az érdeklődőknek. A töltelékbe lengyeltóti dió is került. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában