Szív üzenete

2 órája

Féljünk örökké és hibáztassunk másokat – üzeni a káoszos világ

Összeszokott alkotócsapat, köztük a bárdudvarnoki videógrafikus, Szappanos Ádám, illetve Iványi Marcell rendező, producer, dolgozik egy toponári stúdióban a Körforgás című táncelőadás felvételének televíziós utómunkálatain.

Lőrincz Sándor

Fotó: Horváth Judit

Az idén 30 éves Bozsik Yvette Társulat legújabb produkciójában a Kossuth-díjas koreográfus-rendező, a kaposvári Csiky Gergely Színház egykori művészeti vezetője főszerepet táncol, mégpedig kamasz fiával, Iványi Mirkóval. Lapunknak elmondta: örül, hogy a Körforgásban – melyet a hónap végén újra bemutatnak Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban – koreográfusként, rendezőként is szembesülhetett az anyasággal, hiszen a születés, a felnőtté válás, a kiteljesedés, az elengedés művészete mind-mind életünk velejárója. 
Legújabb műve a természet örök rendjére, a körforgásra fókuszál, s a teremtett világ harmóniája is kiemelt hangsúlyt kap a térformákban, a mozdulatokban, a társulat össz­játékában, s Philippe Heritier ihletett zenéjében is. S hogy e szilánkjaira hullott világban miként őrizhető meg az emberi lélek fénye, a benne lévő harmónia? Bozsik Yvette szerint az emberi szívekben ott van a harmóniára törekvés, a szeretetre való vágy. 
-Ez a nagyon hangos világ azt sugallja, hogy örökösen féljünk, hiányérzeteinkért másokat hibáztassunk, egymásra mutogassunk. Különösen nagy szükség van most, ebben a káoszban a szív üzenetére, hogy döntéseinkben elsősorban ne a fejünket használjuk, hanem a belső megérzéseinket. 
Bozsik Yvette koreográfiái láttán a néző mindig úgy érzi: a művésznőnek az élet a legfőbb inspirátora, a kiszámítható és a váratlan pillanatok sora, a flow, az áramlás, s minden, ami mozog körülöttünk, ami energiát ad. Erről bizonyosodhattunk meg néhány napja Pécsett is a XVIII. Nemzetközi Tánctalálkozón is, ahol gyerekkorának, illetve hőn szeretett nagyapjának, Cseh Istvánnak állít emléket egy szürreális, groteszk táncszínházi produkcióval, a Lakodalommal. 

Folyamatos izzásban tart a tanítás 

A nemzetközi hírű koreográfus feladatait látva nyilvánvaló: termékeny időszakát éli. Azt mondja, a tánc, a színpadi álom, a koreográfia, az egyetemen tartott órák sora folyamatos izzásban tartja. Jelenleg a Hamupipőkét rendezi az Operettszínházban. November 15-én lesz az ősbemutató Pejtsik Péter zeneszerző új zenéjével, aki 28 dalt írt a darabhoz, és Orbán János Dénes drámaíró most készült szövegkönyvével. 

Gyermekdarab van születőben 

Mint megtudtuk: a Bozsik Y­vette Társulat egy gyermekdarab bemutatására is készül. Az ismert Grimm-mesét, a Jancsi és Juliskát viszik színpadra, melyben Bozsik Yvette fia, Mirkó lesz Jancsi. A Nemzeti Táncszínházban 2025. április 18-án lesz a bemutatója. 
Mindeközben táncosként is dolgozik társulatának néhány tagjával a Vér vagyok című előadásban Jan Fabre rendezővel a Nemzeti Színházban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában