Felújítás

2024.09.09. 19:58

Kiürítik a Róma-villát, elköltöznek a képek: új tető védi majd a város ikonikus műemlék épületét

Elsőként, a műtárgyvédelem szempontjából legfontosabb momentumként elkezdték a kiállítóterek kiürítését a vármegyei hatókörű múzeum munkatársai. Hétfőtől megkezdődtek az előkészületek a Rippl-Rónai villa felújítására. A festőóriás alkotásai a megyei múzeumba és Szekszárdra tartanak ideiglenesen.

Koszorus Rita

 Az előzetes tervek alapján kezdődött el szeptember második hetében a Rippl-Rónai villa épületének felújítása. – Lebontjuk a kiállítást a villában, majd hamarosan kezdődik az építkezés. A villa épületét szeptember 17-én adjuk át a felújítási munkálatokkal megbízott kivitelezőnek, a renoválás nagyjából ebben az évben tart majd – mondta el a Sonline.hu érdeklődésére Ábrahám Levente, múzeumigazgató. 
A felújítás első szakasza kezdődik meg ebben az esztendőben, mert Kaposvár éves rekonstrukciós tervének terhére csak a tetőfelújítás készül el. 
– A födém és a tető már nagyon rossz állapotban volt, ezért van szükség a beavatkozásra, tette hozzá a múzeumigazgató. Ábrahám Levente abban bízik, hogy a jövőben lesz még forrás a többi szükséges munka elvégzésére, hiszen az ablakokat is kellene cserélni, de fontos lenne az épület szigetelésének megoldása is, hogy a falak ne vizesedjenek. 

Rippl-Rónai
Elkezdték kipakolni a Rippl-Rónai festményeket.
Fotó: Lang Róbert 

Nem maradnak a lakosok Rippl-Rónai festmény nélkül

– A felújítás idején átmenetileg nem lesz látogatható a megszokott helyén a Rippl-Rónai József alkotásaiból készült tárlat. De nem szeretnénk enélkül hagyni a kaposváriakat és az ideérkező vendégeket, ezért egy kisebb kiállítást tervezünk a főépületben, a Rippl-Rónai Vármegyei Hatókörű Városi Múzeumban – mondta Ábrahám Levente. A tervek szerint a Rippl-Rónai Ödön gyűjteményéből származó festmények, vagyis a kaposvári festőművész kortársainak alkotásai is helyet kapnak majd a tárlaton. 

Rippl-Rónai
Mintegy 80 festmény volt a Róma villában. 
Fotó: Lang R.

A villa a város egyik ikonikus műemlék épülete, amelyet 1908-ban vásárolt meg Rippl-Rónai József, ahol 1915-től ebben az épületben élt és alkotott. A Róma-villa néven ismert épület- és parkegyüttes a művész haláláig, 1927-ig a magyar festészet egyik legjelentősebb művészeti központja volt. Napjainkban a művész nyolcvan képével és saját bútoraival berendezett emlékmúzeumként működik. 

Rippl-Rónai
A magyar festészet nagyjai fordultak itt meg. 
Fotó: Lang R.

 

Rippl-Rónai
A Rippl-Rónai téren nyílik a Múzeumban kisebb tárlat a festőóriás képeiből. 
Fotó: Lang Róbert

Rippl-Rónai József alkotásai nem maradnak raktárban, hanem egy részük Szekszárdra utazik, ahol a Wosinszky Mór Megyei Múzeumban időszaki kiállítás formájában csodálhatják meg a Tolna vármegyei művészetkedvelők. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában