Fénymetszeteket a kormányhivatalban

2 órája

A fény és a sötétség határozzák meg Lieber Erzsébet képeit

Lieber Erzsébet, Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból nyílt kiállítás a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Galériájában hétfőn.

Marosi Gábor

A Fénymetszetek című tárlatot Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész nyitotta meg. Beszédében kiemelte, Lieber Erzsébet képei erősen asszociatívak és gondolkodtatóak, ugyanakkor esztétikusak is. Hozzátette, a képeket akkor lehet élvezni igazán, ha az érdeklődőknek van képzettársításuk, fantáziájuk.

Lieber Erzsébet arról is beszélt, képeit a fény és a sötétség, valamint az utak határozzák meg
 Lieber Erzsébet képeit a fény és a sötétség, valamint az utak határozzák meg Fotó: Kovács Tibor

A képzőművész érdeklődésünkre elmondta, tavasszal volt egy nagy életmű kiállítása, ezért olyan anyagot válogatott össze, mely azon a tárlaton nem szerepelt.
– Ezek a fénymetszetek tulajdonképpen azok a képek, amiket látunk – emelte ki Lieber Erzsébet. – Sok-sok kép vetítődik egymásra, ahogyan a világot látjuk és a fény a láttató, máskülönben nem látnánk. A fény metszi ki a dolgoknak a térbeli formáját. Ez egy fantasztikus adomány, hogy a Földön fény van, ami igazából energia, de az agyunk ezt színekké alakítja. A színek viszont visszahatnak az elménkre, a belső lelki világunkra. Számomra ez egy rendkívül jó dolog – hangsúlyozta a képzőművész.

Lieber erzsébet
Lieber Erzsébet kiállítása a hónap végéig várja az érdeklődőket Fotó: Kovács Tibor

Lieber Erzsébet arról is beszélt, képeit a fény és a sötétség, valamint az utak határozzák meg.
– Amikor az ember túl van az életútjának felén, akkor számot ad magáról és mérlegeli, hogy milyen irányba kellene menni és mi a fontos. Ilyenkor sok döntési helyzetbe kerül a jó és a rossz, a világosság és a sötétség, valamint a butaság és az értelem között – emelte ki Lieber Erzsébet. A képzőművész hozzátette, mindegyik képe tényleg egy fénymetszet, melyet fényképezőgéppel rögzített. Vannak olyan alkotásai, melyek utómunka nélkül kerültek a tárlatba, és olyanok is melyeket számítógéppel továbbalakított. A Fénymetszetek című tárlatot október 30-ig lehet megtekinteni. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában