Úszás

2024.08.07. 23:03

Kakuk Koppány Zéta rátaposott a gázra, s meg sem állt a csúcsig

Szerdán elkezdődött a XCVI. Ifjúsági Országos Bajnokság a Debreceni Sportuszodában, ahol tizennégy úszó képviseli vármegyénket. Már a nyitónapon tapsolhattunk egy kiemelkedő sikernek: Kakuk Koppány Zéta 100 méter gyorson korosztályos csúccsal lett magyar bajnok.

Klein Péter Nándor

Kakuk Koppány Zéta

Fotó: Hajdu Sándor

Négy napon át versengenek majd egymással a korosztály legjobb úszói Debrecenben, ahol a szerdai előfutamokkal vette kezdetét az országos bajnokság, melyen a párizsi olimpián is induló, Jackl Vivien, aki az ötkarikás játékokon 400 vegyes, illetve 1500 méter gyorson is rajtkőre állt, de nem jutott döntőbe. Debrecenben, 200 vegyesen viszont simán, azonban ez a kaposvári színekben induló Detrich Lucának már nem sikerült, hiszen 18. lett az előfutamban. 

Újabb csúcs

Az egyik legnépszerűbb számban, 100 gyorson Kakuk Koppány Zéta – aki a maga 16 évével még csak serdülő korosztályú – a legjobb magyar idővel jutott be a döntőbe, ahol még inkább a gázra lépett, ami azt eredményezte, hogy újra korosztályos csúcsot döntött. Az 50.13-as idejével Magda Boldizsár eddigi 50.41-es évjáratos csúcsát adta át a múltnak. A kaposvári úszó így már a 14, a 15 és a 16 évesek között is csúcstartónak számít ebben a számban. Kakuk Koppány Zéta bár a futamban harmadik lett, hiszen két idősebb orosz sportoló is megelőzte, azonban a legjobb magyarként csapott célba, így újabb magyar bajnoki arany került a nyakába.  

Váltóban remekelt a KASI

A KASI további versenyzői is jól szerepeltek. Bakó Luca a 100 méteres gyors B döntőjébe jutott, ahol az ötödik helyen végzett. Ugyancsak a B döntőben, viszont 100 mellen volt érdekelt Patakfalvi Áron, aki másodikként csapott célba. Az 1500 méteres szám döntőjében Király Flóra a negyedik, Győrffy Lili Anna a hatodik, Bakó Luca a kilencedik, Gulyás Fanni a tizenegyedik, míg Marton Kitti a tizenkettedik helyen végzett. A férfiaknál Bögözi Hunor a 15. helyen fejezte be a számot. Király Flóra végül érmesként zárta a napot, ugyanis egy orosz versenyző is előtte végzett, így a harmadik legjobb magyar bronzot nyert.  
A KASI csapatai 4x100 méteres mix vegyesváltóban és 4x100 méteres mix gyorsváltóban is érdekeltek voltak. Előbbi számban hetedik, míg utóbbiban negyedik helyen csaptak célba, s ezzel a Kakuk Koppány Zéta, Sárközi Szabolcs, Pálca-Juhász Emese, Király Flóra összetételű négyes bronzérmet szerezett, mivel az első helyen az orosz válogatott végzett. 

Az Adorján sportolója, Vince Marcell az 50 méteres hátúszás B döntőjében a negyedik helyen zárt.  

Vármegyénket a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola tizenkét növendéke, valamint a Kaposvári 1.MCM-Diamant Adorján SE és a marcali NivoMed Egyesület egy-egy sportolója képviseli. A kaposvári születési, jelenleg Győrben versenyző Kováts Alex második lett 200 vegyesen, 100 mellen megnyerte a B döntőt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában