100 tonna mozdult a kötél végén

20 órája

Ilyet sem láttál még! Foggal húzott el három hajót az erőművész

Tóth József erőművész három, összesen 100 tonnányi hajót húzott el fogai segítségével Siófokon. Bár az első próbálkozás technikai malőr miatt kudarcot vallott, másodszorra diadalmaskodott a szegvári erőművész.

Hajdú Marianna

Siófok lakói és a kikötőben összegyűlt bámészkodók szerdán délután egy elképesztő erőmutatványnak lehettek tanúi. Tóth József, a csongrádi Szegvárról származó erőművész nem mindennapi produkcióval rukkolt elő: három hajót – amelyek összesen 100 tonnát nyomtak – húzott el a fogai közé harapott vastag kötélen. A mutatvány nem volt zökkenőmentes, az első próbálkozásnál úgy tűnt, hogy József és a hajók közötti küzdelem döntetlenre végződik.

erőművész, balaton, siófok, hajó
Tóth József erőművész balatoni 'mutatványának' főszereplői.
Fotó: Németh András

Az erőművész balatoni attrakciója

Az egész akció meglepetés szerűen indult, amikor József mindössze egy nappal korábban megkereste a kalózhajók tulajdonosát az ötletével. Bár eredetileg a Bahart egyik új katamaránjának a húzását tervezte, engedély hiányában a három kalózhajó mellett döntött. A terv az volt, hogy a hajókat összekötik, József pedig a fogai segítségével elhúzza őket a Siófoki kikötő mellett, de a valóság sokkal drámaibb lett.

Ahogy a hajók kifutottak a kikötőből és összerendeződtek a vízen, minden készen állt a nagy attrakcióra. A kötél feszült, amit József a fogai közé kapott, és teljes erejéből nekirugaszkodott, ám semmi sem történt. Rövidesen kiderül, hogy a kapitányok elfelejtették a hajókat hátramenetből kikapcsolni. 

József mindent beleadott

Az erőművész, akinek 30 éves tapasztalata és több száz hasonló mutatvány van a háta mögött, nem hagyta annyiban. Másodszor is nekivágott és sikerrel járt. Az összesereglett nézők döbbenten figyelték, ahogy József a fogaival több tíz méteren keresztül vonszolta a három hajót a kikötő irányába. A mutatvány végén a tömeg hatalmas tapssal jutalmazta a szegvári erőművészt, aki elképesztő kitartással és erővel teljesítette a kihívást.

Tóth József nem ismeretlen név az erőművészek világában. Az 54 éves férfi karrierje kezdetén erősember versenyeken vett részt, ám hamar rájött, hogy ezek nem elég látványosak a közönség számára. Így született meg a látványosabb, közönségbarát mutatványok ötlete, amelyek közül a hajóhúzás talán az egyik legextrémebb. Bár a Balatonon most mutatta be ezt a produkciót először, a Dunán már korábban is megmutatta tehetségét.

Az, hogy Tóth József nem adta fel, és végül sikerrel teljesítette ezt a lélegzetelállító mutatványt, csak még inkább bizonyítja erejét és kitartását. A közönség számára biztosan egy felejthetetlen élmény marad ez a különleges nap, amelyen az emberi erő csodájának lehetek szemtanúi Siófokon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában