Helyi sport

2024.09.17. 13:49

Sárkányhajóban bizonyítottak a Duna vizén a somogyi tűzoltók

Remekeltek a somogyi tűzoltók a múlt héten megrendezett XV. Rendvédelmi Sárkányhajó Magyar Kupán, ahol tizenegy csapat 210 versenyzője mérte össze evező tudását. Az országos versenyen előkelő harmadik helyen végzett a zömében újonc evezőket felvonultató somogyi csapat. A sárkányhajózás által nyújtott közösségi élményről és az elért eredményről Mihályka Szabinát, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét kérdeztük, aki maga is a csapat tagja volt.

Fotó: MW

– Hányadik alkalommal vettek részt az országos megmérettetésen a somogyi tűzoltók? 
– Negyedik alkalommal indultunk belügyi rendvédelmi szerveknek szervezett sárkányhajó versenyen. Az idei verseny annyiban volt más, hogy most csupán hárman voltunk, akik korábban is indultunk, a csapat többi tagja először vett részt ezen a sárkányhajós versenyen. 
– Hogyan készültek a komoly csapatmunkát igénylő megmérettetésre? 
– A tűzoltók fizikai állóképessége adott, hiszen ez alapkövetelmény, de az evezést gyakorolni konkrétan nem tudtuk. Inkább fejben készültünk rá. Pontosan meghatároztuk, hogy ki, hol fog ülni a hajóban, kire milyen poszton számítunk majd, de a gyakorlati felkészülés ilyen formán elmaradt. A verseny alatt a vízisport-egyesület részéről a kormányosunk adott szakmai segítséget a helyszínen. 
– Hogyan értékeli a csapat versenyszereplését? 
– Az első futam 200 méteres távon nem sikerült jól, de a második futamra már úgy eveztünk ki, hogy elgyakoroltuk a rajtot, élesben pedig sikerült remekül elkapnunk az indulást, olyannyira, hogy három másodperccel javítottuk az időnket az első futamhoz képest, és másodikként értünk célba. Ez annyira jó időeredmények számított, hogy ezzel bekerültünk a legjobb négy közé. Azelőtt az ötödik hely volt a legjobb eredményünk sárkányhajó bajnokságon, így a negyedik hely is előrelépésnek számított. A döntőben már nagyon feldobódva eveztünk ki, és újabb három másodpercet tudtunk javítani. Az előttünk célba érő, tapasztaltabb két csapatot nem sikerült megelőznünk, de nagyon ott voltunk mögöttük, így sikerült a dobogó harmadik helyét megszerezni, amit a zömében újonc csappattal nagyon jó eredménynek értékelünk. 
– Mennyire volt nehezítő tényező az időjárás? 
– Szerencsénk volt. A ­verseny kezdetén az utolsó pillanatban csíptük el a napsütéses időt. A döntőre viszont már feltámadt a szél, lehetett érezni, hogy hullámzik a Duna holtága, de összességében szerencsénk volt. 
– A tűzoltók munkája nagyon komoly és felelősségteljes hivatás. Egy ilyen verseny – akár csapatépítésként – milyen pluszt adhat a hétköznapokhoz? 
– Nagyon sokat. A verseny után azt láttam a csapaton – akik az egész megyéből érkeztek –, hogy nagyon fel voltak dobódva. Egyrészről kicsit kiszakadtunk a hétköznapokból, másrészt ez egy versengés volt, amiben megmérettettük magunkat. Ez nagy löketet adott a társaságnak, ki voltak virulva, hiszen nem minden nap érünk el ilyen sportsikereket. Ezért is szeretjük az ilyen sportversenyeket, hiszen ilyenkor kicsit másképp is megmutathatjuk magunkat, és saját képességeinket is próbára tehetjük. 
– Jövőre lesz folytatás? 
– Amikor kiszálltunk a hajóból, egyöntetűen minden kolléga kijelentette, hogy „akkor jövőre ugyanitt”. 
 

Negyedik alkalommal képviselték Somogy vármegyét a tűzoltók az országos versenyen
Fotó: MW

sdfysdsdf
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában