Hírek

2008.02.23. 13:21

A Fillér utcától Varraderóig

Képes-e akár a legjobb sajtóhacker is kitalálni olyan történetet, mint Zuschlag János esete a kubai nagykövet lányával?

Újvári Miklós

A médiahack angol kifejezés, jelentése: a média meglékelése, átvágása, beugratása. A korábban csak április elsejére készült ilyen tréfák mára öncélú hétköznapi szórakozássá, sőt, mint Koltai Róbert valamelyik azóta elfeledett filmje esetében, marketingeszközzé váltak. A jobb szerkesztőségek már  jelzőrendszert múködtetnek minden elsőre hihetetlen hír esetében. De a valóság minden esetben képtelenebb, mint a legjobb médiahack.

Vegyük példának Zuschlag Jánost. Képes-e akár a legjobb sajtóhacker is kitalálni olyan történetet, amelyben a jelenleg előzetesben ülő szoci üdvöske eljegyzi a kubai nagykövet lányát, hogy így balos üzletemberek strómanjaként felvásárolhassa a varaderói tengerpart négy kilométeres szakaszát? Na ugye! Ilyen senki agyában nem születik, ehhez a valóság kell. Zuschlag ügyvédje tegnap egy cáfolatba ágyazott elismerésben erősítette meg az eljegyzés tényét, amelyből csak azért nem lett házasság, mert a kubai titkosszolgálat meghiúsította a magyar szocialista üzletemberek tervét, hazarendelte a nagykövetet, a vőlegényben pedig így már kihunyt a szerelem. Igen, igaz, jól tetszenek hallani! A Független Hírügynökség híre volt ez: azonnal filmrendező után kiált. 

Vagy nézzünk körül a budapesti Fillér (!) utcában. Ott egy lakásban él egy orosztanárnő, akinek van egy bt-je. Ez a bt egyszer csak kap 1,9 milliárd forintot, mert segített eladni az osztrákoknak a MÁV Cargót, vagyis a teljes magyar vasúti teherfuvarozást. A Máv-nál a céget nem ismerik, az orosztanárnő nem nyilatkozik, és egyébkén is Németországban tanít. Senki sem érti, mit tehetett ez a cég az üzletért. A hírt megszellőztető osztrák lap azt sugallja, kenőpénz folyt át a bt-n. Az eset kulcsfigurája pedig valószínűleg az orosztanárnő üzletember fia.

Itt az ideje megvizsgálni, hogy a budapesti osztrák nagykövetnek van-e eladó lánya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!