Hírek

2008.02.25. 14:56

Válaszok a miniszterelnöknek

A miniszterelnök szavahihetősét vonta kétségbe Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására reagálva.

BAMA

Meglehetősen sok olyan tény volt az elmúlt három és fél évben, amely azt bizonyította, hogy ön nem szavahihető ember - fordult a fideszes politikus Gyurcsány Ferenchez. Navracsics Tibor felidézte, hogy az MSZP szombati választmányi ülésén Gyurcsány Ferenc azt mondta: „aki egy kampányban tudatosan hazudik, az (...) nem szolgálhatja saját, nemesnek mondott  céljait”, majd emlékeztetett a miniszterelnök őszödi beszédére,  amelyben arról beszélt, hogy nyilvánvalóan végighazudták az utolsó másfél-két évet. Miniszterelnök úr ön most vehemensen tagadja az ezer forintos vizitdíjat. Lehet, hogy igaz ez is? - tette fel a kérdést a Fidesz frakcióvezetője. Mint mondta, a hitelesség kulcsfontosságú, ezért kérdés, elhiszi-e közvélemény ugyannak az embernek, aki szociális és gazdasági válságba vezette az országot, hogy megváltozott, és most ő fogja kivezetni azt ebből a válságból. A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a népszavazás kapcsán mintha 2006-os választási kampány ismétlődne: akkor Veres János pénzügyminiszter nem engedte a választások előtt nyilvánosságra hozni az első negyedéves államháztartási adatokat, most pedig a 13 százalékos gázáremelés hírét nem hozzák nyilvánosságra. Ez szintén kétséget vet az ön szándékainak őszinteségére - fordult a miniszterelnökhöz.

A Fidesz képviselője - utalva arra, hogy a miniszterelnök szerint országnak nehéz év volt a tavalyi - azt mondta, nem biztos, hogy ez Gyurcsány Ferenc szájából hangzik a leghitelesebben, hiszen az ő vagyona tavaly 900 millió forinttal nőtt. Hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc beismerte, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormányzás hat éve kudarc volt, ugyanakkor az a gyakorlat, ami most a miniszterelnök szerint elvetendő, nagyrészt neki köszönhető. A fideszes politikus szerint ugyanakkor örvendetes, hogy Gyurcsány Ferenc felfedezte az adócsökkentést, mint használható gazdaságpolitikai eszközt, és már nem, mint fertelmes butaságról beszél róla. Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerint a miniszterelnök programhirdetésének célja valószínűleg az, hogy elterelje a figyelmet a népszavazásról. Mint mondta, a miniszterelnök tudásról, tanulásról beszélt, holott a Gyurcsány-kormány zárta be a legtöbb falusi iskolát, tízezer pedagógust bocsátott el és bevezette a tandíjat.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a KDNP 1989 óta támogatja a társadalom széles rétegeinek tulajdonszerzését, ezért ebben kész a párbeszédre.  Csak kár - folytatta -, hogy ezt a programot akkor hirdették meg, amikor már az állami tulajdon 90 százalékát "eltüntették". Semjén Zsolt úgy vélte, ma a szociális igazság szempontjából vett baloldali értékeket a jobboldal képviseli Magyarországon, mert a baloldal a munka szempontjait alárendelte a tőke szempontjainak. Az önök klientúrája az előző rendszerben birtokolt politikai privilégiumait gazdasági tőkére váltotta, önök lettek az új burzsoázia, ezért van az, hogy a legkegyetlenebb kapitalizmust erőltetik az országra - fogalmazott a KDNP frakcióvezetője a miniszterelnökhöz és a szocialistákhoz fordulva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!