Kék hírek, bulvár

2010.12.01. 19:07

Megsokszorozódott a balesetek száma a jeges út miatt

Jégpáncéllá változott az út szerdán reggel Somogyban, több helyen legfeljebb lépésben közlekedhettek az autósok. A ráksi tető közelében több kamion és egy busz is elakadt, Mernye környékén lelassult a forgalom, a tél első napján kaotikus állapotokra panaszkodtak a sofőrök.

Harsányi Miklós

Narancsriasztás, síkos utak, törölt buszjáratok – sok útszakaszra kitehették volna a csúszásveszély táblát. Észak-Somogyban 4-5 centi hó esett, a meteorológiai szolgálat a kiterjedt ónos eső miatt adott ki riasztást. Árokba csúszott autók, balesetet szenvedett utasok – a tűzoltókat a délelőtt négy helyszínre riasztották.

Bárdudvarnoknál egy Fiat Seicento csúszott meg az ónos esőtől jégpáncéllá változott úton. A szemközti vízelvezető árokba csapódott a jármű; három utasa könnyebb sérülést szenvedett – tudtuk meg a kaposvári tűzoltóság munkatársától. Úgy tudjuk, egy hölgy és két gyermek utazott a gépkocsiban.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sok volt a dolguk ma a tűzoltóknak.
[/caption]

 – Sántoson egy autó csúszott az árokba, ott nem történt személyi sérülés – erről már Koncz András, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese beszélt. – Ráksiban keresztbe állt egy élelmiszert szállító kisteherautó, fél oldala az árokban volt. A tűzoltók húzták ki a járművet. Izgalmas pillanatokat éltek át a Dél-Somogyban autózok. Csurgón egy Peugeot kötött ki az árokban. Nem sérült meg a sofőr, a gépkocsit dróktötéllel húzták ki.

A ráksi tetőnél nem tudott felhajtani a busz, mivel a környéken több teherautó keresztbe állt. Emiatt számos ingázó nem vagy később érte el úticélját. A megyeszékhely és Osztopán között is síkosság lassította a közlekedést, Magyaratád térségében pedig a tűzoltók is alig 20-25 kilométeres tempóval hajthattak.

Kovács Melinda, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatói asszisztense szerdán reggel közölte: Siófok és Tab térségében állt a forgalom. A 65-ös főközlekedési úton, Ságvár térségében keresztbe fordult kamionok akadályozták a forgalmat.
– A havas, zúzmarás eső ráfagyott az útra – folytatta. – A Kapos Volán hajnali 6.50-es Tab-Tengőd járata kimaradt. A társaság járatai menetrendszerűen közlekednek, de az említett településeknél 15-20 perces késések előfordulnak. A megye többi útszakasza járható.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sokan megcsúsztak ma a jeges úton.
[/caption]

– A városban még jó volt a közlekedés, de ahogy kiértünk Kaposfüredre,  a 67-es úton több helyütt csúszott – hívta fel a Sonline.hu-t egy kaposvári sofőr. – Füredtől Mernyéig gyalázatos volt az út. Egymillió kilométert már levezettem, jó minőségű téli autógumi van a kocsin, de így is lépésben hajtottam... Sózni kellene az utakat! Mínusz 2 fok van, ilyenkor még hatásos a síkosságmentesítő anyag. A Mernye-Ráksi közötti szakasz állapotáról már ne is beszéljünk...



Fonyódtól Nagykanizsa felé kevesebb hó esett, tudtuk meg Damásdi Miklóstól, a fonyódi autópálya-mérnökség vezetőjétől. Fonyód és Kőröshegy közötti területen 5 centi hó esett, emiatt hét kombinált gépet állítottunk munkába. Németh Zsolt, a Magyar Közútkezelő megyei igazgatója szerda reggel egyebek mellett elmondta: 19 gépjárművet állítottak munkába megyeszerte. A kaposvári körzetben öt gépjárművel hajnali negyed öt óta megelőző tevékenységet folytattak, síkosságmentesítést végeztek az őrjáratos utakon, a 67-es és a 61-es úton is.

Közbelépnek, ha kell

– Napközben a város útjai jól járhatóak voltak, ezért nem volt szükséges beavatkoznunk – számolt be Petes Tamás, a KVG Zrt. marketing igazgatója. – Szakmailag nem volt indokolt a síkosságmentesítés. Tekintettel azonban arra, hogy folyamatosan esett és nulla Celsius fok alatt volt a hőmérséklet, a gyalogosok érdekében a városban található lépcsőkön síkosságmentesítést végeztünk. Ezeket a szakaszokat só-granulált kohósalak keverékkel szórtuk meg.

A KVG Zrt-nél működő állandó 24 órás készenléti szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a hőmérséklet alakulását. Petes kitért rá: ellenőrzik az utak állapotát és szükség esetén a készültségben lévő stáb azonnal megkezdi a munkavégzést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!