Közélet

2010.09.09. 11:26

3,5 milliárd forinttal ér többet Barcs

Néhány év alatt 3,5 milliárd forinttal ér többet Barcs. Ilyen értékű beruházás kapott ugyanis zöld utat az építkezésekhez az elmúlt időszakban.

Jeki Gabriella

Mindez az itt élő emberek hétköznapjait és mindennapi életét segíti, emelve a városban található szolgáltatások színvonalát. A legtöbb fejlesztés már elkezdődött, vagy be is fejeződött. Emellett pedig folyamatban van a négy csillagos Hotel Laguna Dráva 6,5 milliárdos pályázata, a-mely csupán a hitelfelvétel miatt csúszott meg, a beruházó azonban nem adja fel. Ez összesen 10 milliárdos fejlődést jelent a Dráva-parti kisvárosnak.

A Rekreációs és Termálközpont 189 millió forintos beruházása és a közelmúltban bevezetett új beléptető-rendszer segítségével jelentősen bővül a vendégkör. Kiúszó folyosó és fahíd épült, a régi gyógyászati részleg az egykori nyári öltözők helyére költözött, míg helyén egy feszített víztükrű gyógyvizes medence kapott helyet, szaunákkal, gőzfürdővel, Kneipp-taposóval és hidegkamrával. További terv, hogy a kúraszerű kezelésekre járóknak ezentúl fekvőhelyet is biztosítana az önkormányzat.
A Barcsi Nevelési és Oktatási Intézmények három egységének az 1,26 milliárdos átépítése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, s miközben ütemezés szerint zajlik az építkezés, zavartalanul kezdődhetett meg szeptemberben a tanév.

Papp Ferenc, a kivitelező ZÁÉV Zrt. termelési igazgató helyettese elmondta: végeztek a belső munkálatokkal, és mind a tantermek mind a kiszolgáló helyiségek a diákok és pedagógusok rendelkezésére állnak.
A Kistérségi Járóbeteg-ellátó Központ 673 millió forintból zöld mezős beruházásban épül, olyan új szolgáltatásokkal bővítve az egészségügyi ellátást, mint az egynapos sebészet, kúraszerű ellátás, otthonápolási szolgálat, amellett, hogy jelentős műszerbeszerzésre is lehetőség nyílik.
Ehhez kapcsolódó fejlesztés a városközpont 420 milliós rehabilitációja, ahol a régi járóbeteg-ellátó közterületei újulnak meg, térburkolattal, parkoló rendszerrel és egyebekkel, miközben akadálymentes bejárás valósul meg a háziorvosok rendelőjéhez.



Másik eleme a Kálmán Imre és a Nagyhíd utca, az új járóbeteg-ellátóhoz vezető szakaszának felújítása, a járda és utak rendbetételével. Harmadik elem a Szabadidő Központban található történeti emlékhelyek térrendezése, a közösségi sportlétesítményekhez kapcsolódó új öltözők, vizesblokk építése. Emellett a pályázat rehabilitálja a Hősök tere keleti részét, illetve tartalmazza a 88 szociális bérlakásnál a játszótér bővítését.
A Nyugati városrész 460 milliós rehabilitációja az elmúlt hetekben kezdődött, a könyvtár átalakításával, melyet az ütemezés szerint június 15-ig átadnak.

A szociális városrehabilitáció a romatelepet érinti, ahol az utak, járdák mellett a közösségi ház is megújulhat. Itt az önkormányzat már kézhez kapta a támogatási döntést, a pályázat második fordulója a következő 10 hónapban zajlik.
Emellett a bölcsőde 98 millió forintból fejlődik, és a hetes óvoda 10,1 millióból újul meg. Előbbi új csoportszobával, illetve tornaszobával bővül, a meglévő épület külső és belső felújításával. Utóbbi külső homlokzata alakul át, és megvalósul a belső festés-mázolás is.

Komfort, kényelem, kikapcsolódás – ezt ígéri a hamarosan épülő panzió
A fürdőhöz kapcsolódó szálláshelyek fejlesztése egy panzió és kemping megépítésével vette kezdetét. A 470 millió forintos beruházás még márciusban csúszott meg egy időre, de az önkormányzat tervei szerint hamarosan folytatódhat.
- Nem kaptuk meg a hitelt a panzió építése kapcsán, amit a magyar-horvát takarékpénztáron keresztül szerettünk volna megtenni – mondta Feigli Ferenc polgármester. – Mi azonban nem adjuk fel, és megoldást fogunk találni: jelenleg is tárgyalásokat folytatunk a befektetői kör bővüléséről, ezáltal a pénzügyi feltételek teljesüléséről. Már horvát és magyar befektetők is érdeklődtek.

A beruházás eddig mintegy negyede épült fel a strand szomszédságában, míg a kemping területén is elvégezték az előkészületeket.
A hotel építésénél szintén a hitellel volt a probléma, de a befektető most új lehetőségeket keres.

Városszépítő forintok Barcson (millió Ft)

Fürdő bővítés  189
Panzió-kemping építés  470
BNI átépítés  1,26
Járóbeteg-ellátó Intézmény építés  673
Városközpont rehabilitáció  420
Szociális városrész rehabilitáció  215
Nyugati városrész rehabilitáció  460
Bölcsőde felújítás  78
Óvoda felújítás  10,1
Szálloda építés  6,5
TEKI, LEKI pályázati forrás  77

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!