Közélet

2011.06.04. 07:23

A falu, ahol soha nem esik - rejtélyes szárazfolt Mernyén

Mernyén a jégesőelhárító-rendszert okolják az aszályért. Hosszú ideje nem esett az eső, a föld száraz, a növények pusztulnak. A gazdák feszültek, tetemes a káruk.

Harsányi Miklós

– Lesújtó a helyzet – panaszolta Krizer József mernyei nyugdíjas. – Másfelé mindenütt esett, de nálunk régóta egy csepp se. A cukorborsó töve kiszáradt, a palánták állapota förtelmes, a gyümölcsökről jobb nem beszélni. A cseresznye szégyenletesen apró. Minden fonnyad, pusztul.
Gyanúsnak tartják többen, hogy miközben csütörtökön Aszalóban, Somogygesztiben, Somodorban és Mihály-majorban is eső itatta a szántót, addig Mernyén elmaradt az égi áldás. A faluban elterjedt, hogy a hetek óta tartó aszályhoz köze lehet a jégesőelhárító-rendszernek.



– Ez nem így van – cáfolt Huszár István, a pécsi Nefela dél-dunántúli jégesőelhárító egyesülés ügyvezető igazgatója. – Azért nem fordulhat elő, mert mi nem tudjuk befolyásolni a felhők irányát, mozgását és a sebességét. Egy dolgot tudunk tenni: lényegesen több jégszemet hozunk létre a felhőben, mintha a természetre bíznánk a folyamatot. Az, hogy az eső vagy a jég hol hullik le, azt nem mi, hanem az időjárás befolyásolja.
Az igazgató felidézte: tavaly májusban, júniusban viszont a szokásos csapadékmennyiség nagyjából háromszorosa hullott a térségben, pedig akkor is működött a jégesőelhárító-hálózat.

Huszár szerint amikor aszály van, joggal keresik az okát a termelők. De jó hírekkel szolgált: a következő két hét során bizonyosan lesz Mernyén és térségében csapadék. Várhatóan egy hidegfront éri el a térséget, s nedves-meleg levegő közeledik. – Egyes zivatarok általában kis területre terjednek ki, tíz kilométeres nagyságrendről lehet beszélni – mondta Zsikla Ágota siófoki meteorológus. – Előfordulhat, hogy az egyik faluban van csapadék, a másikban nincs.


Védik a szántót

A jégképződésbe való mesterséges beavatkozás nyomán ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de a kialakuló jégszemek mérete kisebb lesz – olvasható a Nefela honlapján. A jégszemek lassabban esnek a föld felé, ezért hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban, az olvadás nyomán jelentősen csökken méretük. Szerencsés esetben teljesen elolvadva, esőcseppekként érik el a talajt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!