Közélet

2013.04.14. 07:13

Ahol sohasem volt nagykoalíció - Siófok már télen is a topon

Az elmúlt télen először került föl Siófok a tízes toplistára a hazai úti célok rangsorában, ezt komoly áttörésnek tartja Balázs Árpád polgármester, aki a közelmúltban vehette át a belügyminisztertől a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Tagozatát.

Fónai Imre

– Balatonfüred is jön föl...
– Aminek örülünk is, de mi magunkkal foglalkozunk. A kilencvenes években hanyatlani kezdett a turizmus, a siófoki sem volt kivétel, mára ezt a trendet sikerült megfordítani. Egy új „termék” jelentette az áttörést, a balatoni wellness- és konferenciaturizmus új szállodákkal, amivel a téli, egész éven át tartó turizmust sikerült meghonosítanunk. Siófok tehát már nem csak nyári üdülőváros. Ehhez nagyban hozzájárult a Galérius fürdő is, ilyen a Balaton-parton másutt nem is épült. S az Állami Számvevőszék jelentése szerint négy olyan önkormányzati fürdő van az országban, amelyik nem kér állami támogatást, az egyik a miénk.

– Pedig voltak viták, hogy megtérül-e...
– Sok kritikát kaptunk az ötletért, hitetlenkedők mindig akadnak, de ma szerencsére elmondható: befizető már a fürdő az önkormányzat kasszájába, s nem azon kell gondolkodunk, hogy mennyivel támogassuk a működését.

– A kitüntetésének hírére kiadott városházi közleményben rögtön azt hangsúlyozta: az elismerés a városlakóké is.
– Sőt, nagyobb részben, mert egy polgármester nem lehet sikeres önmagában, ha nem sikeres a város, ha Siófok nem nyújtana olyan teljesítményt, amivel országosan is felhívja magára a figyelmet. A kitüntetés azt is jelzi: Siófok nem egy átlagos település.

– Hanem?
– Nem csak üdülővárosnak tartjuk és nem is az. Fejlődnek a közösségi szolgáltatások, a kórház korábban kiemelt státuszú volt, most a fejlesztése, bővítése zajlik. S bár a Kodolányi főiskola kivonult a felsőoktatásból, a Kaposvári Egyetem átveszi a helyét. Siófokon nem „vadásszák” a diákokat a középiskolák, ellenkezőleg, új tantermeket is ki kellett alakítani és Somogyban a TISZK központja is nálunk van, nem a megyeszékhelyen. A város arculatán is sikerült nagyot javítanunk, s ez nem csak „ráncfelvarrás” volt. Azzal, hogy bár ki nem tiltottuk a gépjárműforgalmat a belvárosból, csak korlátoztuk, amióta polgármester vagyok, most először lehet napközben is normálisan parkolni a városközpontban. Persze munkahelyekre is szükség van, igen fontos az ipar, s nem csak a gazdaság nagy szereplői (FGSZ, DRV, Sió), hiszen az ipartelepünk is egyre jobban lábra kap, több száz dolgozót foglalkoztatnak a cégek. Ha csak az idegenforgalomra koncentrálnánk, monokultúrás településsel, féloldalasan bizonyosan nem növekedne folyamatosan a lakosságszám sem. Van tehát mire büszkének lenni, a stabil önkormányzati gazdálkodástól az új városközpontig, felújított víztornyostól, új könyvtárostól.



Igaz, ami igaz, könyvtárt nemigen építenek manapság...
– Egy ember is csak akkor lehet sikeres, ha nem vívódik állandóan önmagával, ha erős a lelke. Mi a kultúra erősítésével a város lelkét kívántuk erősebbé tenni. Egy könyvtár persze önmagában nem oldja meg, hogy ne legyenek viták.



– Márpedig Siófok nem a vitákról híres, irigyli is nyilván számos polgármester-kollégája, hogy kvázi „nagykoalícióban” születnek a döntések és immár ciklusok óta...
– Nagykoalíció nincs, sose volt; 1990 óta nem csak egyfajta gondolkodásmód érvényesülhet, hanem a kollektív bölcsesség. A  viták pedig, ha vannak, már a bizottsági üléseken lezajlanak. Abban valóban konzekvens a testület a hatodik ciklus óta, hogy a város érdekeit nézzük, nem a pártérdekeket. Ha valakivel mégis „elszalad a ló”, a képviselőtársak előbb figyelmeztetik, mintsem hogy nekem közbe kéne lépnem.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az elismerés a siófokiaké is
[/caption]

– Ideális. Ennyit tesz az erős kéz?
– Az se árt, s az se, ha egy vezetőt a többiek elfogadnak. Ehhez sok minden kell, a konszenzusteremtő képesség például nagyon fontos. S az, hogy sose váljunk elégedetté, többre, jobbra vágyjunk.

– Siófokon mit hiányol most a legjobban?
– Például a busz- és vasútközlekedés megoldását, amin dolgozunk is nagy erőkkel. Zajlik a déli elkerülő, tehermentesítő út építésének az előkészítése is, új Sió-híddal. A turizmusban pedig leginkább egy olyan tematikus parkra volna szükség, ami plusz vonzerőt jelentene; többször pályáztunk már ilyenre, de eddig sikertelenül.

– Ez az ötödik polgármesteri ciklusa. Indul a hatodikért?
– Egyelőre ezt a ciklust szeretném lezárni, s a végén majd döntök. Emlékszem az első „próbámra”: az első napomon, 1994-ben az egyik elődöm, Somogyi Gyula bejött és megkérdezte, én is megpróbáltam-e helyrebillenteni a falon ferdén lógó balatoni tájképet. Azt feleltem neki, igen, megpróbáltam. Nos, azon a napon nem gondoltam volna, hogy öt ciklus lesz belőle...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!