Közélet

2012.07.17. 07:43

Ájult, vagy csak részeg? Mentik még a menthetetlent is

Naponta 130-150 esethez hívják a somogyi mentőket a nyári csúcsban. Elenyészőnek is mondhatók a „téves riasztások”, de ez a néhány is megrázza a közvéleményt, ha garatra felöntött emberek kötik le a mentők drága idejét.

Balassa Tamás

Bevásárlóközpont parkolója Kaposváron, vasárnap délután – de lehetne majdhogynem bármely nap bármely szaka. Csak a helyszín jellemző, hiszen a nagyobb üzletek nagyobb forgalma vonzza nincsteleneket, kéregetőket, hajlék nélkülieket. Mindennapos látvány fogadja itt a vasárnapi bevásárlókat, hajléktalan hever a földön mozdulatlanul. Mentőt hívnak hozzá.
A szemlélődők nem titkolják ellenérzéseiket.
– Ezek a mihasznák kötik le a mentősöket, és emiatt a beteg emberhez meg nem érnek időben – dohog egy járókelő.
Egy másik tudni véli, a bevásárlóközpontok azonnal mentőt hívnak, ha ittas ember nem kívánatos elfekvése zavarja az emberek közlekedését, vagy akár csak jóízlését.
– Mi mást tehetnének, hiszen azt se tudni, él-e vagy hal-e a szerencsétlen – így egy berzenkedő a helyzetet szemlélők kisebb tömeggé verődött csoportosulásából.



A mentőtiszt a dolgát teszi, aminél léteznek számára egyszerűbb, méltóbb esetek is. Határesetről van szó kétségtelenül, bár egy beteg megítélése egészen más, ha balesetben sérült, ha a vérnyomása nem bírja a frontot vagy a forintot (vesd össze: svájcifrank-árfolyam), avagy nemes egyszerűséggel betegre issza magát, mondjuk évekkel ezelőtt, s ez a krízis tart azóta is. Az emberek beszélgetése a mentőtisztet nem indítja meg, a mentőprotokoll alapján dolgozik.

Horváth András, az OMSZ kaposvári állomásának hétfői mentésvezetője azt mondja: napi átlagban 60-70 esethez vonulnak a somogyi egységek. A nyári időszak kánikulai szélsőségekkel és balatoni turizmussal tetézve ennek a kétszeresét hozza, 130-150 a napi vonulásszám.
– Mindennapos tapasztalat, hogy a kaposvári nagyáruházak környékéhez napi egyszer-kétszer fölöslegesen vonulnak a kollégák – mondja a mentésvezető. – De ilyenkor Siófok is nagyvárosi képet mutat, ami hasonló melléktünetekkel jár, mint ami egy megyeszékhelyen megszokott. Ezt már egy Balaton-Sound-járó fiataltól hallottuk: a zamárdi helyszínre érkező mentőorvost egyszer olyan látvány fogadta, hogy azt tudakolta a diszpécsertől: Most akkor melyiket vigyem a harmincból?

Somogyban tíz mentőállomás működik az országos 230-ból, ahol összesen hétezer mentős dolgozik. Egységeik évente egymillió beteget látnak el, ez idő alatt a gépkocsik 33 millió kilométert tesznek meg. A tűzoltók évi 15 ezer téves riasztásához, ami a vonulások egytizede, a mentőknél ritka a vaklárma, hiszen az vélhetően rosszhiszeműséget feltételezne, mely esetben általában feljelentést tesznek.
Mentőt a nyilvánvaló baleseti, rosszulléti helyzetek mellett akkor is lehet hívni, tudatja az OMSZ honlapja, ha olyan magatartászavart észlel valaki, amikor a beteg maga vagy mások életét veszélyezteti. A földön fekvő ember ilyen érthető aggódást válthat ki, télen a mentőszolgálat kéri is az odafigyelést.
– Ilyenkor, nyáron meg lehet próbálkozni azzal, hogy bejelentés előtt érdeklődünk az illető állapotáról – mondja Horváth András –, megkérdezzük, kér-e segítséget. Esetleg ha az állapota engedi, megkérhetjük, kevésbé balesetveszélyes helyen pihenjen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!