Közélet

2015.01.12. 18:04

Belföldi szállásfoglalások: Budapest beelőzte Siófokot

Címkék#siófok

A főváros és Pest megye beelőzött, így Siófok és Somogy megye is második lett 2014-ben a szallas.hu belföldi foglalásainak toplistáján. Az előző két évben Siófok végzett a lista élén, most Budapest. S míg az egy évvel ezelőtti összesítésben somogyi szállást foglaltak a legnagyobb számban, ezúttal Pest került az élre, Somogy elé.

Fónai Imre

Az internetes szállásportál összegzése szerint 2014-ben tíz százalékkal bővült a belföldi vendégforgalom a hazai turistacélpontokban. Ez részben a SZÉP-kártya további terjedésének köszönhető, hiszen bár a kártyás szállásfoglalások átlagértéke két százalékkal csökkent 2014-ben, de 34 százalékkal gyakrabban fizettek így a vendégek 2013-hoz képest. Az eltöltött éjszakák számában ugyanakkor nem volt jelentős változás, inkább többször utaztunk el rövidebb időre: a foglalások közel kétharmada egy, illetve két éjszakára szólt.

A szálláshelyek júliusban és augusztusban voltak csúcsra járatva, ez a két hónap a teljes belföldi forgalom 45 százalékát adta. Tavaly a legtöbben augusztus 11-én kezdték meg a nyaralásukat, a legtöbb megrendelés pedig július 15-én futott be a szallas.hu-hoz. Tovább nőtt az apartmanok és vendégházak népszerűsége, a hotelek körében viszont csak a 4-5 csillagos szállodák tudták növelni részesedésüket. A portál szakemberei úgy vélik, az apartmanok között erősödik a verseny, ami a színvonalat is emeli, s ezzel egyre vonzóbbá válnak a családos, kisgyermekes utazók körében. A hotelek pedig egyre szélesebb körű szolgáltatásokat, programokat kínálnak, nem pusztán szálláshelyet. Azt várják, hogy idén tovább bővül a belföldi turizmus, amit részben az átlagárak várható emelkedése biztosít; az évről-évre javuló kihasználtság miatt a szálláshelyeknek idén várhatóan már lesz lehetőségük a drágításra. Arra is számítanak: az online foglalások aránya idén elérheti a hatvan százalékot.



Az mfor.hu az év első kilenc hónapjának a KSH-tól származó vendégforgalmi adatai kapcsán azt írta: komoly figyelmeztetés a balatoni vendégváróknak, hogy a belföldi turisták ugyan 4,4 százalékkal több éjszakát töltöttek el a régióban 2013 első kilenc hónapjához képest, ám ez csak a fele az országos átlagnak, hiszen az össznövekedés 8,3 százalék volt.
Arra pedig a helyi fürdőegylet hívta fel a figyelmet a 2014-es siófoki vendégéjszaka-adatok alapján: míg augusztusban még csak öt, szeptemberben már 21 százalékos volt a visszaesés. A június és a július kedvező számai hozták egyensúlyba az idénymérleget. A fürdőegylet értékelése szerint kiemelt balatoni üdülőhelyek városarculata alakult át, vált modernné, e közben Siófok szerepe pont amiatt, hogy a balatoni települések szolgáltatásai egyre erősödnek, veszít a fényéből. A családosok kiszolgálása érdekében több attrakcióra lenne szükség, mert a felújított strand a többi balatoni településen létrehozott modern strandok versenyében ma már nem vonzó.
A toplistán ötödik túlparti Balatonfüred e közben beleerősít: egyebek között Robert Capa- és Picasso-kiállítással csalogat az idén, „feladva a leckét” Siófoknak...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!